За да бъдат в добро здраве хората, които страдат от диабет, не е достатъчно само да следят нивата на кръвната захар. Британски здравни експерти определиха 8 неща, които тази година е длъжен да направи всеки човек, страдащ от диабет.

1. Покупка на качествен глюкомер

За повечето хора това е съвсем обичайно нещо, но повечето пациенти, страдащи от диабет, разполагат с недостатъчно качествени глюкомери.

Експертите подчертават, че от този най-важен за здравето прибор не трябва да се икономисва в никакъв случай. Нивото на кръвната захар следва да се измерва 4 пъти дневно, а също преди обядване и 2 часа след това хранене.

2. Даването на урина за изследване трябва да се превърне в навик

Лекари съобщават, че неконтролираният диабет предизвиква развитието на хронична бъбречна недостатъчност, тъй като високата концентрация на глюкоза в кръвта претоварва постоянно бъбреците.

В такива условия полагането на постоянни усилия от тяхна страна, за да филтрират токсините от организма. Това причинява увреждане на кръвоносните съдове на отделителните органи и впоследствие акумулиране на вода и соли.

Именно поради тази причина е важно редовно да се прави изследване на урината, за да се контролира бъбречната функция.

3. Преглед при кардиолог

Всички диабетици следва да посещават такъв специалист от време на време, за да контролират по-добре заболяването си.

Според лекари диабетът нанася удар по всички артерии, сред които тези, които хранят сърцето, мозъка, бъбреците, краката, очите и така нататък.

Но основното натоварване се пада именно на сърцето. Затова диабетиците следва да се преглеждат дори и да не усещат никакви проблеми.

4. Преглед при офталмолог

Хората, страдащи от захарна болест, в много по-голяма степен от останалите хора са предразположени към развитие на катаракта и глаукома, а също и към най-опасното заболяване на очите – диабетна ретинопатия.

Но то се лекува много по-лесно, ако се открие навреме.

5. Запознаване с цялата информация за гликемичния индекс

На много хора им се струва, че това понятие е актуално само за тези, които желаят да се справят с надномерните килограми. Но хората, страдащи от диабет трябва да се безпокоят за ГИ не по-малко.

Освен това те следва да ограничават консумацията на храни, богати на въглехидрати, които предизвикват резки колебания на кръвната захар.

6. Наблюдение на състоянието на стъпалата

Хората, които страдат от диабет от дълги години, редовно трябва да посещават специалист по заболявания на стъпалата и на крайниците – подиатър, който на време разпознава и малките язви, които трудно заздравяват и което впоследствие помага за избягване на ампутация на краката.

7. Физически натоварвания

Дори умерената физическа активност като ходенето пеша е полезно за диабетиците.

Но следва да се следи за скоростта на ходене – то трябва да бъде не по-бавно от 6 километра в час. Освен това е по-добре такива разходки да се организират рано сутрин.

8. Посещение на психолог

Лекарите напомнят, че колебанията в кръвната захар променят показателите на повечето невротрансмитери, какъвто е и серотонина.

А това предизвиква постоянни промени в настроението, тревожни състояния и депресии. И в такива състояния на пациентите им е много трудно да се грижат адекватно за своето здравословно състояние.

Именно поради причина е наложителна и професионалната намеса на психолог, който би могъл до известна степен да контролира тези процеси.