От всички страни ние слушаме съвети как е най-правилно да живеем . Но се оказва, че следването им понякога е опасно.

1. Сън по 8 часа

Твърдението, че за здраве и за бодрост е необходимо да спим по 8 часа, е отдавна вече остаряло. Според американски учени пребиваването в обятията на Морфей не трябва да продължава повече от 7 часа. Но каквото и да говорят учените, продължителността на съня е нещо строго индивидуално и зависи от множество фактори.

2. Зърнена закуска

Макар и рекламите да ни убеждават за високата хранителна стойност на корнфлейкса, учените доказват обратното. Според изследователите, количеството захар, сол и консерванти в сухите закуски превишават допустимите предели. За щастие, западната култура на хранене отстъпва пред радващите се на популярност у нас овесени ядки.

3. Миене на зъбите след хранене

Учените съветват тези, които мият зъбите си не само сутрин и вечер, да не се престарават. Според данни от клиниките Майо, миенето на зъбите е вредно за емайла, особено ако преди това сте яли портокали, лимони и други кисели храни.

Това се дължи на факта, че лимонената киселина води до отслабване на зъбния емайл, и с четката лесно може да се увреди защитната обвивка. Поради тази причина е препоръчително миенето на зъбите да се извършва не по-малко от 30 минути след яденето на кисела храна.

4. Джогинг сутрин

Бягането е полезно по всяко време – не само при изгрев слънце. Поради тази причина няма смисъл да зацикляме върху сутрешния джогинг. В някои случаи този навик може да се отрази неблагоприятно на здравето, особено на хора с нестабилен сърдечен ритъм.

Но дори и здрав човек няма смисъл със ставането от леглото да си слага маратонките и да тръгва да бяга. На тялото му е нужно време да се събуди. На рязкото ставане тялото може да реагира по най-непредсказуемият начин, минимум със световъртеж и ускорен сърдечен ритъм.

5. Ядене на риба веднъж в седмицата

Учени от Харвардския университет пресметнали потенциалната вреда от изкуствено отгледаната риба. Ако в продължение на 70 години 100 хиляди души ядат по 2 пъти седмично филе от сьомга, то 24 души ще умрат от рак.

Рибата, която се отглежда изкуствено – в рибарници, се движи малко. Храни се също така изкуствено, най-често с животинска храна, поради тази причина се появяват така наречените бройлери. Рибата без движение започва да боледува и затова ѝ се дават антибиотици. Правилният избор е риба, отраснала на свобода.

6. Пране на минимална температура

Ако вярваме на еколозите, режимът „ежедневно пране“ – при 30 градуса, спестява вода и пари за електроенергия. Но микробиолозите препоръчват мръсното бельо да се пере на максимално висока температура. За някои микроорганизми 30 градуса не е нито горещо, нито студено.

7. Пиене на 2 литра течности на ден

Прословутите 8 чаши отдавна се препоръчват до втръсване на читатели на списания и зрителите на здравните предавания. Попълването на водните запаси на организма безусловно е полезно. Но нищо страшно няма да се случи, ако игнорирате основният съвет на диетолозите.

8. Статично разтягане

Загрявката, на която са ни учили в часовете по физкултура, не предотвратява травми и разтягания. Поради тази причина от наклоните наляво и надясно можете да се откажете спокойно. И в тази връзка изпълнението на йога асани без опитен учител не е препоръчително, поради огромния риск от травми.