Въпреки че много хора смятат разговорите със самия себе си за първия признак на шизофренията оказва, че воденето на беседа с „най-умния човек е много полезно“.

Защо обаче това е така?

Някои хора много често разговарят със себе си. Например, докато се опитват да намерят решение на проблемите си. Или за да се ориентират в списъка си със задачи за деня. А също и за да намерят изгубена вещ из жилището си.

Къде по ирония на съдбата са дянали чашите?

И ако се срамувате да си мърморите нещо под носа по време на работа или на разходка, то учените бързат да ви подкрепят – това е полезно. Съдейки по себе си, тези, които постоянно разговарят със себе си в продължение на много години, могат да се похвалят с неочаквани умствени способности.

Психологът Гари Лупян провел изследване, в рамките на което показал определен набор от предмети на 20 доброволци. Той ги помолил да запомнят всеки един от тях.

Първата група от 10 участника трябвало да повтори на глас названията на показаните предмети, например „банан“, „ябълка“, „мляко“. След това всички доброволци били заведени в супермаркет и били помолени да открият съответните обекти по рафтовете.

Резултатът от експеримента показал – тези, които повтаряли названията на предметите на глас по време на търсенето, по-бързо открили необходимите продукти. Разликата с мълчаливите била от 50 до 100 милисекунди.

Психологът Гари Лупян посочва, че постоянно си говори със себе си, докато търси необходимите стоки в супермаркета или продукти в хладилника. Именно неговият личен опит станал причина за провеждането на по-мащабен експеримент.

В екипа заедно с Лупян работел и друг психолог Даниел Суингли. Заедно учените стигнали до заключението, че да разговаря един човек със себе си е не просто полезно, но може да превърне човек в гений. И ето защо.

1. Стимулира паметта

Когато разговаряте със себе си вашето сензорно хранилище на паметта се активизира. Тази структура отговаря за съхраняването на ограничен обем от информация за кратък срок. Когато говорите на глас, то визуализирате думата. Поради тази причина се и запомня по-добре.

Този ефект бил регистриран в рамките на един научен експеримент. Изследователите помолили участниците да научат списък с думи. Едната група доброволци правела това тихо, за себе си, докато другата декламирала термините на глас. Именно тези, които изговаряли всяка дума, запомнили списъка по-добре.

2. Съхранява концентрацията

Когато вие произнасяте една дума на глас, то автоматично извиквате нейния образ в паметта и съзнанието. Това спомага за съхранение на концентрацията и за да не се разсейва човек от поставената му задача. В случая с търсенето на продукт в супермаркета това работи безотказно.

Разбира се, това помага, ако вие знаете как изглежда съответния предмет, който търсите.

Например произнасяте думата – банан и мозъкът ви пресъздава картинката на този плод – ярко жълт продълговат предмет. Но ако допуснем, че ще говорите за чериморе, без да имате никаква представа за това как изглежда любимият плод на Марк Твен.

3. Прояснява разума

Познато ли ви е чувството, когато мислите ви обсаждат от всички страни? И то най-различни като се започне от – Какво да правя с живота си? и се стигне – Ох, колко чинии имам още да мия. Да се ориентирате в тази каша, със сигурност ще ви помогне разговорът ви със самите себе си.