Всеки се чувства малко подут от време на време.

Обикновено човек отделя газове около 14 пъти на ден. Ако ги получавате по-често, причина за това може да бъде начинът ви на живот.

Появата им е безобиден проблем, който най-често създава неудобство и неприятно усещане. Много хора се срамуват да говорят на тази тема, затова и голяма част от тях не са наясно с причините за появата им.

Ето кои са най-разпространените от тях.

Лошите хранителни навици

Ако сте склонни да ядете храната си много бързо или да говорите, докато се храните, вероятно поглъщате повече въздух. Това е причината стомахът ви да е подут. Дъвченето на дъвка може да предизвика същия ефект.

Неспособност за храносмилане на млечни продукти

С растежа тялото намалява производството на ензима лактат, който разгражда млечните продукти. Ако сте забелязали, че получавате газове всеки път, когато пиете мляко или ядете сирене, спрете да консумирате млечни продукти за няколко дни, за да проверите дали ще има разлика.

Хормоналните промени

Навлизането в менопауза или други периоди на хормонални промени, също са причина за поява на газове. Не е ясно дали виновникът за появата им е естрогенът или прогестеронът, но така или иначе, упражненията са един от начините за предотвратяване на появата им и подобряване на дефекацията.

Запек

Запекът също е основна причина за появата на газове. Ако страдате от подобен проблем, пийте повече вода, правете редовно упражнения и включете фибри в диетата си.

По-вероятно е да получите запек в по-зряла възраст, отколкото в младите години, затова вземете мерки, за да сте спокойни, че организмът ви ще функционира правилно.

Твърде много фибри

Докато твърде малко влакнини могат да предизвикат запек и да доведат до газове, прекалено голямото количество фибри може да доведе до същия резултат, но по друга причина.

Червата не могат да смилат влакна, но до известна степен, бактериите в дебелото черво могат. Тъй като влакната са трудни за обработка в човешкото тяло, това може да доведе до поява на газове.

За да се предотвратят, трябва внимателно да се следи приемът на фибри, за да се разбере точното количество, което трябва да се консумира.

Консумацията на сладки храни

Приемането на голямо количество захар под формата на десерти и подсладени напитки също е причина за поява на подут корем.

Бактериите в тънките и дебели черва разграждат захарта и произвеждат газове. За да се уверите, че това е причината, в продължение на няколко дни не консумирайте сладки изделия и подсладени напитки.

Пушене

Пушачите са склонни да вдишват много повече въздух, отколкото непушачите, което често е причина да се почувстват подути. Решението е да спрете цигарите или ако това е невъзможно, да пушите по-рядко.

Киселинен отлив

Ако получавате подуване или гадене след хранене, може да страдате от киселинен рефлукс или лошо храносмилане. Киселинният отлив се появява, когато киселините в стомаха се покачват нагоре по хранопровода, защото клапанът в долната част на хранопровода не се затваря правилно.

Някои от причините за киселинен отлив са преяждане, тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване или бременност.

Пиенето на газирани напитки е един от начините за облекчаване на киселинността, тъй като въглеродът освобождава налягането в корема, и предизвиква оригване.