Идентифицирани са 8 симптома на хранителната зависимост.

Eто ги и тях, придружени от кратко описание и малко полезна информация.

1. Усещане за голям апетит, въпреки, че стомахът ви е пълен

Сред най-честите симптоми е наличието на чувство за глад, дори и след като сте яли питателно ястие малко преди това. Типичен пример е ситуация, в която току що сте приключили порция месо със зеленчуци и картофи, но въпреки това изпитвате силен град за шоколадов сладолед.

Както виждате, глад и апетит са две съвсем различни неща. В случая сте приключили с питателно ястие, но все още си мислите, че сте гладни, защото мозъкът ви иска нещо друго.

Като цяло това е доста популярно явление и не е задължително да означава, че имате проблем. Проблем е на лице тогава, когато просто не сте в състояние да контролирате тези пориви. Това е знак, че нещо наистина не е наред.

За да сте на ясно какво става в тялото ви ще го обясним така: в случая гладът не е за енергия или хранителни вещества, а просто знак, че мозъкът иска да произведе допамин чрез яденето на нещо, което му доставя удоволствие.

2. Ядете много повече, от колкото ви е нужно

Какво лошо има в това да си хапнете парченце шоколадов кейк? “Няколко хапки няма да те убият.” или “Всичко е приемливо, когато е с мярка”. Последните две изречения са нещо, което често чуваме, когато някой ни предложи по един или друг начин вредна храна.

И действително, в тези две изречения има известна доза истина. Едва ли здравият човек ще почувства някаква вреда от едно малко парче шоколадов кейк. Да, обаче колко са хората, които могат да се ограничат с едно парче шоколадов кейк или 1 - 2 блокчета шоколад? Обикновено тънкото резенче се превръща в половин кекс, а двете блокчета шоколад - в цял шоколад.

С много видове зависимости е така. В този случай влиза в сила феномена “всичко или нищо”, фразата “с мярка” някак си просто не работи. Да кажете на пристрастен към вредната храна да си хапне с мярка е същото като да кажете на алкохолик да си пийне чаша бира от време на време. Просто няма как да стане.

3. Нужда да ядете докато се почувствате доволно натъпкани

Ядете още и още, а лакомството е толкова вкусно, че сякаш все не ви стига и не ви стига! Искате още една хапка, а после още една.

Накрая се чувствате задоволени от вкусната храна и миг по-късно ви става много тежко, защото тялото ви просто не е имало нужда от толкова много торта или нещо друго.

Още по-лошо е ако приемате храната така не само, когато има някакво лакомство, а всеки ден. Около 36% от хората споделят, че не обичат да стават от масата докато не усетят, че са се нахранили до предела на възможностите си и са се почувствали, че са се нахранили много стабилно.

4. Чувствате се виновни след хранене, но скоро пак прекалявате

Яли сте доста обилно и после осъзнавате, че това не е добре, че сте прекалили, че ще напълнеете, че това е против здравето ви, а калориите са толкова много.

И въпреки това скоро след това забравяте за вината, която сте почувствали и отново прекалявате. След това отново се чувствате виновни и цикълът се повтаря пак и пак.

От една страна лошото чувства е хубаво, защото е знак, че все пак осъзнавате, че постъпвате грешно и ви пука. От друга страна обаче защо трябва да се чувствате толкова неприятно? Не е ли било по-добре просто да ядете с мярка и в разумни граници?

5. Измисляте си извинения в главата

Решили сте да се въздържате от вредни храни и сте си набелязали ден от седмицата, в който да се отпуснете. Да речем това е събота. Мозъкът ви обаче, започва една коварна игра с вас, а основната му цел е да получи удоволствие още сега, в средата на седмицата.

Така в главата ви започва битка. От една страна разумът ви припомня, че в този ден сте решили да ядете само здравословни и диетични храни, а от друга страна мозъкът си иска своето.

Попадате в ситуация, в която съзнанието започва постепенно да губи пред обезкуражаващите аргументи на мозъка, че точно сега имате нужда от вкусни мъфини и чипс. Мозъкът започва трескаво да търси причина да си похапнете желаното лакомство и в около 40% от случаите надделява над разума.

6. Повтарящи се провали с правилата и ограниченията, които сами сте си наложили

Когато хората се борят за самоконтрол, те доста често си поставят правила и се опитват да си наложат да ги спазват. Типичен пример за такива правила е да не си лягате след 10 часа през седмицата, да не пиете кафе след 2 на обяд, да не отлагате задълженията и така нататък.

За много хора обаче, тези правила почти винаги се провалят. Приблизително 80% от хората се провалят поне от време на време, когато си наложат, че могат да ядат вредни храни най-много един път в седмицата. Други 49% от всички анкетирани споделят, че се провалят всеки път!

7. Изолация от останалите хора

Един от типичните симптоми, че човек има проблем с привикването към вредната храна е когато многократно се е провалял в спазването на правилото да не яде вредни храни и в последствие започва да се крие когато яде сладкиши, пържени или мазни храни и други подобни.

Такива хора често се хранят когато у дома няма никой друг, предпочитат да ядат сами и често похапват посред нощ, когато всички спят.

Доста често такива хора крият опаковките от лакомствата за да няма доказателства за “прегрешенията им”. Около 26% от хора споделят, че много често им се случва да се крият когато ядат вредни храни, за да не бъдат възприети като слаби хора, а други 25% споделят, че имат такива периоди.

8. Не могат да спрат въпреки, че имат здравословни проблеми

Няма съмнение, че храната, която ядем, има огромен ефект върху нашето здраве. В краткосрочен план вредната или по-популярна като "джънк фуд" води до лош дъх, наднормено тегло, развалени зъби, умора, акне и други подобни.

Ако този начин на хранене се задържи във времето обаче, нещата наистина могат да се влошат. Яденето на боклучави храни може да доведе до диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания и дори някои видове рак, а затлъстяването едва ли ще се размине. Мозъчните функции могат да се нарушат от болести като алцхаймер и дименция