Налага ви се да работите едва ли не денонощно и работата не ви носи радост? В такъв случай най-вероятно е дошло време да смените попрището си.

На много от нас вероятно ни е позната ситуацията, когато работата, на която сте успели да се уредите с големи усилия, след няколко години вече престава да бъде мечта. Служителят е отегчен от това да бъде винтче в механизма на голямата машина и му иска да се носи по-голяма отговорност и да се развива професионално.

В такива ситуации психолозите говорят за кариерна криза – състояние на продължителна липса на кариерни перспективи.

Най-често единственият изход от кариерната криза е смяната на работата. От Lechenie.bg се консултирахме с експерти, които ни посочиха няколко причини, запознавайки се с които, вие ще осъзнаете е, че дошло време да смените работата си.

Емоционално прегаряне

Най-просто професионалното изпепеляване може да се характеризира с фразата „повръща му се от работа “.

Трудовата дейност не ви носи нито радост, нито положителни емоции. И всяка сутрин вие с голямо нежелание отивате на работа и дори мечтаете по пътя да ви падне керемида на главата, само за да не отидете в омразния офис, завод, цех, склад, магазин и т.н. В такъв случай знайте, че имате още един повод да се замислите за смяна на работата.

У нас оплакванията за подобно състояние се определят като прищявка, но всичко е доста по-сериозно, отколкото изглежда – физическото заболяване е на ръка разстояние от емоционалното прегаряне.

Не следва да се надявате, че организацията ще оцени по достойнство вашите жертви, принесени на олтара на нейното процъфтяване, по –добре е да потърсите друга без олтар.

Професионално прегаряне

Професионалното прегаряне е сходно с емоционалното, но се отличава, преди всичко от загубата на интерес към собствената професия, а не към определена работа.

Ако в един далеч не прекрасен момент вие разберете, че не желаете да научите нещо ново, да си поставяте цели пред себе си и да се развивате като професионалист, спомнете си Алиса в Страната на Чудесата: „Нужно е да тичаш бързо само, за да останеш на мястото си, а за да получиш нещо, трябва да бягаш 2 пъти по-бързо!“

Отказвайки се от професионалното развитие, вие рискувате да се сблъскате с понижаване на нивото на вашата компетентност и скоро ще започнете да търпите загуби от своите „конкуренти“ или няма да бъдете на едно ниво с вашите колеги.

Неблагоприятна работна атмосфера

Впрочем, причината за смяната на работата невинаги се крие в нас самите, нерядко уволнението е свързано с неблагоприятен морален климат. Например, вас ви дразнят началниците – тирани и капризните клиенти, а разногласията с колегите твърде често прерастват в конфликти.

Денонощна работа

На повечето от вас вероятно ви е позната ситуацията, когато 8-часовия работен ден се превръща в 12-часов, а вие жертвате почивните си дни за изготвяне на спешния доклад. В този случай, ако трудовата ви дейност ви отнема цялото ваше време, то замислете се, не е ли по-добре да смените работното си място с нещо по-спокойно.

Липса на перспективи

Най-честата причина хората да сменят своята работа е липсата на перспективи – малко са тези, които желаят дълги години да извършват една и съща работа и за приблизително една и съща заплата.