Сезонът на пикниците и на барбекютата под открито небе може да се счита за открит. Но не само вие сте намислили да си организирате угощение сред гората. Комарите само това и чакат, за да се нахвърлят върху безбройните отдъхващи си хора.

Но преди да тръгнете към магазина, за да си купувате ароматни свещи, е необходимо да прочетете тази статия. Професор Джонатан Дей, специалист по комарите от Университета на щата Флорида, знае всичко за тях. Ето какво препоръчва той против срещу комарите и какво той определя като напразен разход на пари.

Ефективно – унесени от вятъра

Практически всякакво подухване на вятъра – над 1.5 километра в час – значително усложнява координацията на полета на комарите, казва Дей. Ако намерите ветровито място за пикник, това ще бъде чудесно.

Но ако вятър липсва, тогава пуснете вентилатори, но ги дръжте близо до земята на нивото на краката, комарите предпочитат да летят на малка височина, за да избягват въздушните течения.

Безполезно – свещи и спирали с цитронела

Макар и цитронелата и другите ароматни масла да са естествени репеленти против комарите, Дей пояснява, че те са ефективно само когато съществува преграда между вас и комарите. И ако вие запалите мини факел с тези масла някъде в градината, те няма да направят никакво впечатление на насекомите.

Дори ако се обградите с магически кръг от свещи с цитронела, професор Дей се съмнява, че това ще ви спаси.

Ефективно – не „удряйте“ сърцето

Професор Дей твърди, че въглеродният диоксид привлича силно комарите, които търсят кръв. Когато честотата на сърдечната дейност е ускорена, организмът образува големи количества въглероден диоксид.

От физическите натоварвания до пиенето на горещи напитки и яденето на пикантни храни – всичко това ускорява обмяната на веществата, което всъщност и причината за образуването на по-големи количества въглероден диоксид – това ви прави неотразими за комарите.

За съжаление, наднорменото тегло и бременността също способстват за увеличаване на производството на въглеродния диоксид.

Безполезно – специфична храна и витамини

Вероятно сте слушали, че яденето на банани, чесън и приемът на добавки с витамин В плаши комарите. Според професор Дей такива надежди са напълно безпочвени.

Ефективно – дреха от плътни тъкани

Комарите не могат да „пробият“ през тъканите с много плътна структура. Памукът и ленът няма да ви спасят от ухапванията, но високотехнологичните спортни дрехи, произведени от съвременните синтетичните влакна, са достатъчно плътни, за да се превърнат в „доспехи“ против комарите.

Освен това всяка дреха, която осигурява защита срещу ултравиолетови лъчи, се произвежда от много плътни материали, които ще ви предпазят и от летните кръвопийци.

Безполезно – ултразвукови излъчватели

Съществуват множество ултразвукови устройства и дори приложения за смартфони, които се рекламират като средства срещу комари – някои твърдят, че имитират звуците, които издават водните кончета. Но според професор Дей нищо от това не работи.

Ефективно – обличайте бяло

Комарите също разчитат на своето зрение при търсенето на храна в светлата част от денонощието. И тъй като те летят близо до земята, те търсят жертви, които контрастират с хоризонта, казва Дей: „Тъмната дреха ви издава, за сметка на това пък светлата е нелош камуфлаж“.

Безполезно – намазване на кожата с вода за уста

Някои смятат, че средствата за изплакване на устата плашат комарите, поради съдържанието на евкалиптол, който се добавя и в някои репеленти.