Днес всички знаят, че на ден е необходимо да изпиете поне 1.5 литра вода. Това спомага за поддържането на нормалния баланс на течностите и на солите в организма. При високи температури без вода човек е възможно да загине за няколко часа. Това доказва важността на водата за нашия живот.

Водопроводна вода

Качеството на водата, която тече от чешмите у дома, може да се определи по цвят, вкус и мирис, а също и по отлаганията, които остават вътре в чайника при многократно варене. В България е приета наредба за минималните изисквания за качеството на питейната вода.

И в големите градове у нас то може да се определи като задоволително. Дори София е европейската столица с най-високо качество на питейната вода, като в състава ѝ присъстват незначително количество примеси.

В градовете, които са в Горнотракийската низина като Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, в питейната вода се установява наличието на нитрати. Но въпреки това тяхната концентрация е в минимални количества и качеството ѝ може да се определи като задоволително.

Филтрирана вода

Доста хора купуват рекламираните малки домашни филтри с активен въглен с цел подобряване на качеството на водата. Но ако в нея присъстват бактерии филтрите не са ефективни, тъй като те не пропускат само по-едрите частици.

Важно е да знаете, че филтрите, които се рекламират помагат за очистването на хлора от водата. Това означава, че и вкусът на водата ще стане доста по-приятен. Но филтърът може да стане причина и за замърсяване на водата, ако не бъде сменян на определен период от време, който се определя от съответния производител.

Артезианска вода

Водата от този тип се добива от артезиански кладенци. Тя се счита за много чиста, тъй като непропускливите почвени слоеве не дават на вредните вещества да достигат на такива дълбочини. Понякога такива кладенци се изграждат в дворовете на частните домове и вили.

Кладенците служат дълги години, осигурявайки на хората чиста и приятна на вкус. Но следва да се има предвид, че съставът на водата може да бъде различен и зависи от това кога е бил формиран почвеният слой на съответната дълбочина.

Съставът може да се узнае единствено чрез специално лабораторно изследване, което изисква да се направят определени разходи.
Артезианските води са разпространени основно в Северна България, а в Южна има в Пловдивското поле, в Източномаришкия въглищен басейн и в района на Свиленград.

Минерална вода

Това е изкуствена или естествена вода, в която се съдържат големи количества от определени соли и микроелементи. Тя не мирише на нищо, в нейния състав няма да срещнете захари, оцветители и стабилизатори.

Отпивайки няколко глътки от такава вода, човек бързо утолява жаждата си. Най-добре е минералната вода да се пие направо от нейния източник.

Съвременните технологии позволяват такава вода да се слага в бутилки и да се разпространява по търговската мрежа. Внимателно гледайте това, което е изписано на бутилките.

Можете да пиете такава вода само ако количеството на солите в нея е по-малко от 1 грам на литър. Но съдържанието на минерални соли в най-разпространените в България минерални води – Девин, Горна Баня и Банкя, е малко над 250 мг на литър, затова няма поводи за притеснение.

Каква вода можете да пиете?

Препоръчително е да пиете артезианска трапезна вода, тоест водопроводната в някои райони на страната, тъй като в нея няма вредни примеси и замърсявания. Ако сте решили да закупите, домашен филтър, изберете система за очистване с мембранен филтър.