За никого не е изненада, че по празниците се отпускаме и похапваме повече.

Неприятното е, че после натрупаните през отпуската килограми, много трудно се свалят.

По-лесно е да напълнеем, отколкото да отслабнем, така че трябва да сме особено внимателни.
Нещо повече – преяждането по празниците често пъти води до сериозни заболявания.

Навръх Коледа, на 26 декември и на 1 януари са регистрирани хиляди смъртни случаи от инфаркти.

Как всъщност можем да се храним здравословно и да избегнем подуването на стомаха, умората, преяждането, главоболието и чувството за вина, докато се наслаждавате на празничните дни?

Трудно е да се устои на изкушенията, но не се отчайвайте, защото през тази година може да бъде различно.
Ено най-добрите 8 стратегии, които да следвате, за да избегнете прекомерното хранене и трупането на килограми.

1. Поставете си цел

Първата стъпка към успеха е да се поставят реалистични цели. Ако вашите цели са да се избегне увеличаване на теглото и да се храните оптимално, това ще ви мотивира и ще ви направи щастливи.

Отделете време, за да решите какво искате да направите по Коледа, преценете на кои храни искате да се отдадете и кои да ограничите.

Напишете вашите цели на лист хартия и ги следвайте. Наслаждавайте се, но и бъдете придирчиви. Помнете как точно искате да се събудите на 1 януари.

2. Стойте далеч от сладкишите и рафинираната захар

По време на празниците ще се предлагат богат набор от бързи въглехидрати, сладкиши, десерти и сладки лакомства. Храните с високо съдържание на захар задействат внезапно покачване на глюкозата в кръвта и увеличаване на инсулина.

Твърде много инсулин в кръвта превръща глюкозата в мазнини, които най-вероятно ще се натрупат около корема ви. По-високият инсулин може да покачи и нивата на кръвната захар.

Пазете се от торти, бял хляб, бисквитки, пайове, баклави. Уверете се, че имате вкусен, но здравословен избор. Дръжте в хладилника свежи плодове и салата, както и сурови десерти, които бързо да задоволят глада ви за нещо сладко.

3. Наблегнете на зелените храни

Съсредоточете се върху зелените храни. Те са най-детоксикиращи и стимулиращи имунитета. Пийте най-малко един зелен шейк на ден.

Това ще ви помогне да ограничите изкушенията. Похапвайте задушени зеленчуци, пийте билков чай, който ще ви стопли и предпази от преяждане.

4. Избягвайте преяждането

Това се отнася както за храна и напитки. Можете да се насладите на ваканционните лакомства и без да прекалявате с тях. Приемайте всичко в умерени количества.

Преяждането с предястия, десерти и алкохол ще имат нездравословни последици, талията ви първо ще ги почувства.

5.Не отивайте на парти гладни

Когато сме гладни, посягаме към каквото и да е. По празниците изборът е още по-голям и примамлив от обикновено. Яжте преди да отидете на парти – у дома изпийте един зелен шейк, или хапнете малко здравословна храна.

Това ще ви накара да се чувствате достатъчно енергични и със силна воля да устоите на вредните изкушения.
Научете се да отказвате на домакините, дори и да настояват да опитате висококалорична храна.

Правете го любезно: „Не, благодаря, хапнах достатъчно. Всичко беше вкусно ". Напомняйте си, че най-забавното е да се радвате на компанията и приятните разговори.

6. Спортувайте всеки ден

Физическата активност по празниците е най-обикновена и ефективна стратегия за контрол на теглото. Упражненията помагат да изгорите калориите, да намалите стреса, да станете по-енергични.

Старайте се да излизате навън всеки ден, дори и само за 10 минути ходене.

Ако е много студено, правете гимнастика на закрито. Готвенето на вечеря, работата в кухнята, чистенето са добри дейности за поддържане на физическата форма.

7. Спете достатъчно

Стремете се всяка нощ да спите 8 часа. Не си лягайте след 22 часа. Добрият сън стимулира изгарянето на мазнините. Изследвания са установили, че хората, които имат добри навици за сън, имат по-нисък процент телесни мазнини, отколкото тези, които не спят добре.

Без добър нощен сън ще почувствате още по-силно стреса на празниците.

8. Бъдете позитивни

Ако все пак сте се отпуснали и сте хапнали повечко, не се чувствайте виновни. Вместо това се съсредоточете върху това, което сте направили добре.

Положителната самооценка е един от най-здравословните навици. Така се грижите за самите себе си.