През тази година грипният сезон може да бъде много тежък, тъй като прогнозите са, че ще преобладават щамовете на грипния вирус, които не са напълно обхванати от тазгодишните ваксини.

Въпреки това препоръките са населението да се ваксинира срещу грип, особено хората с най-висок риск от усложнения.

Такова съобщение беше публикувано днес от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ /CDC/. В него горещо се препоръчва „да се ваксинират против грип, тези които не са го направили през този сезон“ и „възможно най-скоро да се започне антивирусна терапия при хора, изложени на риск от усложнения, при поява на първите симптоми на грип.“

На уеб страницата на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията има публикувано съобщение от 04.12.2014 г. за възникнало огнище на морбили, свързано с международна изложба на кучета в Словения /МИК/. Епидемичният взрив на инфекциозното заболяване вероятно се е дължал на експозиция по време на МИК.

15 случая на морбили са били регистрирани през ноември /11 потвърдени и 4 вероятни/, като всички от тях са посетили изложбата, провела се в Vrtojba, близо до Нова Горица на 8 и 9 ноември 2014 г.

Според данните на епидемиологичните служби в САЩ, през тази година най-разпространени ще са щамовете на грипния вирус тип А /H3N2/, познат в България като Пърт. Този вирус генетично се различава от щамовете, използвани за създаването на ваксината за този сезон.

Сезонните грипни ваксини са предназначени за защита от 3 или 4 различни грипни вируса. Но CDC отбелязва, че ваксината, пусната на пазара тази година, по един от щамовете предпазва само частично.

От там все пак подчертават, че защитата срещу останалите вируси е пълна и е напълно възможно към края на сезона именно тези инфекциозни организми да преобладават.

Причината, поради която ваксината против грип тази година не обхваща всички основни щамове в пълен обем е, че за мутацията на грипния вирус се изисква много по-малко време, отколкото за създаването на ваксина.

Прогнозите за това какви щамове ще преобладават през конкретния сезон, са подобни на прогнозите за времето, но за дълъг период от време – винаги има вероятност, всичко рязко да се промени.

Това не се случва всяка година, но понякога и малките изменения в генома на вируса, след като акумулират няколко месеца, стават причина той внезапно и непредсказуемо да измени свойствата си, въпреки прогнозите на учените.

През тази година, в средата на февруари Световната здравна организация /СЗО/ публикува препоръки за производството на ваксини за грипния сезон 2014-2015 г. в Северното полукълбо.

Незабавно след това започна цикълът на производството на ваксини, който отнема 6 месеца. През този период е трябвало да се пуснат на пазара милиони дози от антивирусния препарат.

Същевременно процентът на дрейф /натрупване на точковите мутации/ във вирусите H3N2 бил установен само в няколко проби, от хилядите, събрани от учените на СЗО.

И вирусите от типа H3N2 били най-разпространени и съгласно опитът от предния сезон, именно те са ставали причина за най-тежко протичане на грипа и най-често при заразяване налагат хоспитализация.

В сезон 2012-13 г., 2007-08 г. и 2003-04 г. са доминирали именно грипните вируси от типа H3N2. През тези 3 сезона именно от тези грипни щамове е била регистрирана най-висока смъртност за последното десетилетие.

Към настоящия момент изследванията показват, че от всички грипни вируси от типа H3N2 половината са „дрейфови“ щамове, което означава, че предпазното действие на ваксината ще бъде отслабено.

Това все пак не прави нейното действие безполезно за ваксинираните, но осигурената защита ще бъде по-слаба, отколкото би била при липса на отклонение в гените на вирусите.

Ваксинираните хора при контакт с видоизменените патогени ще се разболеят, но вирусната инфекция ще протече при тях по-леко в сравнение с неваксинираните.

Директорът на CDC Том Фриден заяви, че засега е рано да се говори, че предстоящият грипен сезон ще бъде тежък, но трябва да сме готови, защото има предпоставки за такова развитие на ситуацията.

Доктор Фриден подчертава, че грипният сезон едва сега започва и още не е късно да отидем и да се ваксинираме.

Директорът на CDC също така отбелязва, че има три ефективни начина за намаляване на смъртността от грип.

Първият е хората да се ваксинират, вторият е да се приложи противовирусно лечение на хората от групата с висок риск от усложнения, без да се чака и третият е болните да си стоят вкъщи, докато не оздравеят напълно, за да не заразяват други хора.

CDC препоръчва на всеки човек на възраст над 6 месеца, с редки изключения, всяка есен да се ваксинира срещу сезонен грип.

Особено важно е това за хората от групата с най-висок риск от усложнения от грип: децата до 5-годишна възраст, хората в напреднала възраст над 65 години и тези с определени заболявания като астма, диабет, хронични бъбречни заболявания или с болести на сърцето и на белите дробове. Ваксинация срещу сезонен грип е силно препоръчителна и за бременни жени.

CDC препоръчва на хората с най-висок риск да потърсят лекарска помощ при първите характерни грипни симптоми, които обикновено са болки в гърлото и по тялото, хрема, запушен нос, главоболие, втрисане и обща слабост.
Съществуват убедителни научни доказателства за това, че противовирусните препарати са най-ефективни при грип, ако техният прием започне в първите 48 часа от проникването на грипния вирус в организма и проявлението на първите симптоми.

Следва да се отбележи, че след смъртта на четири души /две жени и двама мъже в напреднала възраст между 67 и 87- година/италианската агенция по оценка на лекарствените средства преустанови използването на две партиди противогрипни ваксини, разработени от швейцарската фармацевтична компания „Новартис“. Ваксината FLUAD е одобрена още през 1997 г. и е предназначена за хора в напреднала възраст.