Много хора споделят, че приготвянето на здравословна и вкусна храна изисква повече време, но според специялистите това твърдение съвсем не е вярно. Според тях има лесни техники, които действат дори без да спазвате диета. Достатъчно е да се придържате към няколко лесни препоръки, с които ще приготвите вашата вечеря, без да полагате излишни усилия.

Здравословното хранене може да се окаже много лесно, а понякога единственото нещо, което трябва да направите е да промените нездравословните си навици. Според проучванията и опита на много специалисти, ако спазвате тези указания ще се уверите колко приятно и лесно може да бъде отслабването.

Опаковайте остатъците

Ако сте приготвили повече храна от необходимото няма нужда да я изхвърляте, достатъчно е да я опаковате и да я оставите в хладилника. По този начин ще имате обяд през следващия ден и няма да се притеснявате, че ще преядете.

Заменете белия ориз с кафяв

Белият ориз може да съсипе усилията да отслабнете, затова най-добре го заменете с кафяв. Кафявият ориз има по-висока хранителна стойност, а проучванията показват, че понижава риска от диабет тип 2.

Хляб и масло

Забравете за навика си да ядете хляб и масло преди вечеря. Ако сте гладни и не можете да изчакате вечерята по-добре изберете друг вариант, в който има високо количество фибри. Може си приготвите салата със зеленчуци или оризови бисквити, които значително ще намалят приема на калории.

Преосмисляне на пастата

Един прост начин да спестите около 130 калории е, като преминете на пълнозърнести спагети, без да добавяте паста. Освен че се приготвят лесно може да добавите към тестените ястия и печени скариди, които ще обогатят вкуса им.

Станете ентусиаст

Въпреки че плодовите коктейли не са големи, те често могат да добавят около 400 калории към вечерята. За сметка на това, ако консумирате вино преди вечеря ще се сдобиете със 100 калории в една чаша. Освен това много проучванията показват, че приемът на една чаша вино по време на вечеря помага да си набавите необходимите антиоксиданти и да подобрите дейността на сърцето.

Не консумирайте сушени плодове

Знаете ли, че хората, които добавят сушени плодове към салатата си добавят около 130 калории на една четвърт чаша, оказва се, че най-здравословният вариант за правилно хранене е консумацията на пресни храни.

Вместо да пържите храните ги печете

Пържени храни нямат място в менюто, когато спазвате диета. Ако сте гладни и ви липсва неустоимия хрупкав вкус включете фурната. Има много варианти, които успешно заместват пържените храни, без да добавят излишни калории и мазнини. Допълнителен плюс за домакините е, че ще забравят за трудно почистващите се мазни съдове и прибори.

Намалете порциите

За да избегнете приема на повече калории, намалете порциите на ястията, с които вечеряте, ако все още се чувствате гладни може да увеличите количеството на здравословните салати. Когато става въпрос за здравословно хранене, тези лесни за изпълнение техники ще помогнат да контролирате нормалното и да спестите повече калории.

Заменете хрупкавия чипс със зеленчуци

Ако сте свикнали да се наслаждавате на хрупкаво предястие преди вечеря, време е е да забравите за любимите си чипсове. Вместо това консумирайте повече зеленчуци, по този начин лесно ще регулирате теглото си.