Целулитът е проблем, който засяга около 80-90% от нежните половинки и не се подлага на трайно лечение. Въпреки че не може да се излекува напълно има няколко начина с помощта на които ще намалите неприятните образувания по кожата.

Всъщност какво представлява „портокаловата кожа“ и кои са основните причини за появата и?

Целулитът се вижда с „невъоръжено“око, понеже в най-горния слой на кожата се образува зона, която наподобява на портокалова коричка. Най-разпространените области, при които се появява неприятен дерматологичен дефект са зоните около корема, бедрата и седалището. "Портокаловата коричка" представлява натрупване на мастна тъкан, която замества съединителната и придава на повърхността на кожата неприятен вид, наподобяващ на миниатюрни топчести образувания.

По-рядко се наблюдава поява на целулит сред мъжкия пол. Изключение правят мъжете, които страдат от андрогенен недостиг или понижено количество на мъжките полови хормони като при синдрома на Клайнфелтер. В случаите, когато липсата на андрогени се увеличи се наблюдава разпространяване на „портокаловата кожа“.

Според специалистите няма сигурен начин, който да спечели борбата с целулита, дори скъпите козметични кремове имат слаб или краткотраен ефект. Те споделят, че има техники, които ще ни помогнат да предотвратим по-нататъшното му развитие и може видимо да понижат част от неприятните кожни образувания. Според дерматолозите причините за появата му могат да са резултат от генетическа предразположеност, диета или нездравословен начин на живот.

Стопете мазнините с кардио

Целулитът е вид мазнина и опитите да ограничите разпространението им с физическа активност като интензивни кардио тренировки, колоездене или планински туризъм са най-доброто решение на проблема. Имайте предвид, че за да постигнете задоволителни резултати може да са необходими повече от няколко месеца, след които ще забележите цялостно намаляване на телесните мазнини и разлика във външния вид на кожата.

Допълнително стягане

След като намалите мазнините по тялото си и увеличите чистата мускулна маса, чрез редовни упражнения трябва да се насочите към стягане на кожата около проблемните зони. Изпробвайте упражнения и техники, които са предназначени за стягане на мускулите на прасците. Може да използвате и техники, от йогата, които се оказват много полезни за целта. След като успеете да подобрите мускулния тонус ще забележите положителна промяна и при кожата на краката.

Хранете се правилно

За да поддържате нормално тегло трябва да си напривите здравословен хранителен режим, които да изключва нездравословните продукти, които са причина за поява на „портокаловата коричка“. Колкото по-малко мазнини имате по тялото си, толкова по-лесно ще премахнете целулита по кожата си. Консумирайте повече храна, която е богата на плодове, зеленчуци, постни протеини, здравословни мазнини и пълнозърнести храни.

Консумирайте повече течности

За да понижите негативните последици върху кожата винаги я поддържайте хидратирана. Всички дялове на организма се нуждаят от достатъчно вода, за да функционират правилно и когато това се случи текстурата на кожата помага на тялото да се освободи от излишната течност.

Осигурете си спокоен сън

След като си набавите необходимото количество сън, ще се предпазите не само от сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, но ще можете по-лесно да се освободите от излишното тегло. Според учените има връзка между добрия сън и лечението на целулит. Те съветват да си осигурите най-малко 7-8 часа сън на вечер.