Съществуват повече от 100 вида рак

Съществуват над 100 разновидности на раковите заболявания. Симптомите характерни за повечето разновидности на рак са: образувания, наречени бучки, анормално кървене или рязка загуба на килограми.

Ракът има висока смъртност

През 2008 г. 7,6 милиона хора са починали от рак. Според световната статистика, броят им се равнява на 13% броя на всички смъртни случаи.

Проучванията доказват, че тютюнът се определя за основния виновник за развитие на болестта. Други предразполагащи фактори са нездравословното хранене, затлъстяването, липсата на движение, излагане на инфекции, замърсявания и други. Предполага се, че имат способността частично да променят гените на клетките, но за поява на болестта трябва да се осъществят множество генетични промени.

Рак при жените

Статистиката в световен мащаб отчита петте най-смъртоносни болести на рак при жените. Според броя на жертвите тези пет се подреждат по низходящ ред: рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на стомаха, рак на дебелото черво и рак на шийката на матката. Според учените в страните, които се развиват с по-бързи темпове се наблюдават повече случаи на болестта - рак на шийката на матката.

Най-опасните видове рак

Подредени в низходящ ред спрямо броя на смъртността ракови болести се класифицират по следния начин: рак на белия дроб, рак на стомаха, рак на черния дроб, колоректален карцином и рак на хранопровода.

70% от световната смъртност е в страни с нисък доход

През 2012 г са регистрирани 14 милиона случая на починали от рак. Броят на починалите в резултат на рак на кожата не е отбелязан в статистиката, но цифрите се доближават до споменатите. Според статистиката заболяванията от рак заемат 13% от смъртните случаи в световен мащаб. А данните от статистиката показват, че 70% от смъртните случаи са регистрирани в по-слабо развитите страни.

Тютюнопушенето е „основен виновник“ за развитие на болестта

Според световната статистика, хората, които пушат са склонни да развият болестта. Според статистиката само употребата на тютюн е причина за 22% от общата смъртност на всички ракови заболявания.

Една пета от появилите се ракови болести са резултат от хронични инфекции

Проучванията доказват, че една пета от всички болести на рак са резултат от хронични инфекции. Подобен е примерът с човешкия папилома вирус (HPV), отговорен за развитие на рак на шийката на матката. Според други проучвания вирусът на хепатит В (HBV) предразполага към развитие на рак на черния дроб.

Ранната диагностика на болестта помага за успешното и лечение

Ако болестта се диагностицира навреме, с помощта на медикаменти може да се предотврати фаталния изход. Дори болести като рак на гърдата, на шийката на матката или на дебелото черво могат да бъдат излекувани, ако се открият навреме.

Учените предупреждават, че има начин да се понижи смъртността от рак

Според учените смъртността, която е резултат от рак, може да се понижи с 30%. Хората трябва да спрат употребата на тютюн, да повишат физическата си активност и да ограничат алкохолните напитки. Изследователите предполагат, че в добре развитите страни смъртните случаи, които са резултат от рак ще се понижат с 20%, ако се направят имунизации срещу инфекцията на HBV и HPV.