За да водим здравословен живот трябва да изхвърлим ненужни или криещи риск за здравето вещи.

Ако е време да почистите дома си и се чудите откъде да започнете, непременно се освободете от тези 9 неща.

Стари пластмасови контейнери

Обърнете внимание на съдовете за съхранение на храна. Тези, които са изработени от твърда пластмаса и подпечатани със „7“ или „pc“ (съкратено от поликарбонат), могат да съдържат бисфенол А (BPA), който има потенциала да взаимодейства с хормоналната система на тялото.

По тази причина това вещество влиза в групата на така наречените „ендокринни разрушители“.

Ароматизатори

На пазара все още съществуват някои компании, които, за да задържат по-дълго въздуха освежен, използват твърди вещества, спрейове и плъгини.

Веществата в тях в големи дози могат да окажат вредно въздействие за репродукцията или развитието.

Антибактериален сапун

Антибактериалните сапуни не са по-ефективни при убиването на бактерии от обикновените, но в някои случаи, не са съвсем безопасни.

Триклозанът е основна съставка в антибактериалните сапуни и почистващи препарати, доказано е, че тя променя регулирането на хормоните при някои животни, а също така може да допринесе за антибиотична резистентност.

Диетични газирани напитки

Ако не можете да се откажете от диетичните газирани напитки, особено ако се опитвате да отслабнете, проучване, публикувано в списание „Nature”, установява, че добавки като захарин, сукралоза и аспартам могат да повлияят на чревните бактерии.

Т. нар. полезна микрофлора в червата има ключова роля за здравословния метаболизъм. Резултатите откриват връзка между тези подсладители и нарушаване на глюкозния толеранс и метаболитен синдром (като прекурсори на диабет тип 2) при тестове с мишки и хора.

Амортизирани маратонки

Експертите твърдят, че маратонките трябва да се сменят с нови на всеки 300-400 мили. Когато обувките се износят, те губят свойството да омекотяват всяка стъпка и се усилва натискът върху мускулите, костите и сухожилията. По този начин тялото е изложено на риск от нараняване.

Протритата четка за зъби

Ако миете редовно зъбите си сутрин и вечер, четките за зъби се протриват и износват много бързо, затова стоматолозите препоръчват да се подменят на всеки три месеца. След като мине този период, четката за зъби губи своята ефективност.

Замразените остатъци в хладилника

Когато става въпрос за бързо развалящи се храни, които съдържат животински съставки, правилото е, да се консумират веднага или да се изхвърлят след три дни. Бактерията „Listeria“ заразява хора и животни.

Може да доведе до менингит, спонтанен аборт или смъртни случаи. При ниски температури, бактериите се развиват много бързо, като надхвърлят милион за седмица.

Стара спирала за мигли

Гримовете, включително спиралата, може да крият много микроби, затова ги сменяйте три месеца след като ги отворите. Основната функция на миглите е да задържат остатъците от микроби, за да не навлизат в очите, затова поставяйки стар грим върху тях, помагате за развитието им.

Стари контактни лещи

Неподдържаните лещи водят до получаване на очни инфекции. Лекарите съветват лещите да се сменят на всеки 3 месеца и ежедневно да се почистват и поставят в специален разтвор. Дори да се грижите старателно за лещите си, ако по повърхността им се натрупат микроби, в случай че лещата не се промие с разтвор, може да се появи риск от инфекции като язва на роговицата.