Качеството на съня е сред най-важните неща, що се отнася до подобряването на мозъчната функция и дълголетието.

Всички знаем това, но много хора имат проблеми със заспиването. Има 9 начина за по-добър и качествен сън.

1) Проследете качеството на вашия сън

Често, когато хората имат проблеми със съня, те не знаят какво точно се случва и какъв е проблемът. Има мобилно приложение на iPhone, което може да помогне.

Нарича се SleepCycle. Необходимо е да поставите телефона си под чаршафа на матрака и да настроите алармата. Чрез приложението ще се проследят моделите на вашия сън.

Добре е да правите това поне седмица. След като сте проследили съня си, ще имате всички данни, чрез които можете да го подобрите.

2) Събудете се в определен момент от цикъла на съня

Когато спим, ние преминаваме през различни цикли. Когато се събудите в горната фаза на сънния цикъл, вие ще се чувствате чудесно, докато ако се събудите по средата на дълбок сън, вие ще се чувствате замаян с часове.

За целта използвайте аларма или будилник. Този трик ще ви помогне да се почувствате по-свежи и будни през целия ден.

3) хапнете нещо мазно по време на вечеря

Мазнините са гориво, което при продължително изгаряне подхранва вашия ум и тяло. Краве масло, животински мазнини и кокосовото масло са най-добрите възможности за избор.

Мазнините бързо се превръщат в кетони, които служат като гориво за мозъка. Освен това те се изгарят лесно по време на сън. Някои специалисти казват, че след 1-2 супени лъжици масло с вечерята, на другия ден ще мислите по-бързо и по-ясно.

4) Не забравяйте протеина

Нашето тяло използва протеина за мускулно възстановяване и за имунната функция. Възстановяването на мускулите става през нощта по време на дълбокия сън, така че тялото ви нощем трябва да разполага с всички необходими суровини, за да се възстановява и да обновява тъканите.

Проблемът е, че повечето форми на протеин не е добре да се взимат преди лягане, защото са трудно смилаеми и ще ви тежи на стомаха.

Това се отнася не само до месото, но и до протеина на прах. Може да се вземат 1-2 супени лъжици от хидролизиран колаген пептид преди лягане.

Хидролизата на протеините ги прави по-лесно смилаеми, така че те не причиняват проблемите, изброени по-горе.

5) Намалете осветлението

Поне половин час преди лягане се опитайте да избягвате ярката светлина. Ако се налага да работите до късно в офиса, изгасете поне вредните флуоресцентни светлини.

Не стойте пред телевизор, не се взирайте във вашия iPhone или IPAD. Дори и нищожно количество светлина провокира тялото ви да произвежда мелатонин, с което се съсипва качеството на съня.

6) Избягвайте физическите упражнения преди лягане

Не бива да правите физически упражнения най-малко два часа преди лягане, освен ако не става дума за йога и дихателни упражнения. Тренировките са силно тонизиращи и увеличават нивата на кортизол, което пречи на съня.

7) Не пийте кафе следобед

Кафето освежава ума и ви кара да сте по-продуктивни. Въпреки това, трябва да осигурите на мозъка си почивка след като е работил здраво в сутрешните и предиобедните часове. Не пийте кафе след 14:00 или най-малко 8 часа преди лягане.

8) Лягайте си достатъчно рано

Има един прозорец между 22,45 и 23,00 часа, когато по естествен път вие се чувствате уморени. Часовете леко варират, в зависимост от сезона.

Ако не отидете да спите в този промеждутък от време и решите да останете буден, тялото ви ще произведе кортизол, което ще ви освежи и ще ви държи будни до 2 часа сутринта.

Най-добре е да си лягате преди 23,00 ч. и да се събудите отпочинали, което няма да стане, дори и да спите пак същия брой часове, но ако си легнете по-късно.

9) Намалете стреса

Може би най-честата причина хората да страдат от безсъние е, че те не знаят как да изчистят ума си и как да спрат да се тревожат. Дълбоките дихателни упражнения, йога и медитация може да направят чудеса и да помогнат на мозъка да отпочине.