Фасулът може да има лоша репутация заради образуването на газове, но това не е причина да го изключите от хранителния си режим.

Експертите препоръчват да консумирате до три купички бобови растения седмично, защото са много полезни за вашето здраве.

И колкото повече от тях консумирате, толкова по-малка е вероятността да имате проблеми със стомаха. "Хората, които редовно се хранят с фасул, имат по-малко газове и подуване, в сравнение с тези, които го консумират по-рядко," казва Синтия Сас, MPH, RD, редактор по храненето в Health и автор на "Отслабнете сега: Отървете се от фунтове и инчове с истинска храна, истински бързо".

Има богато разнообразие, от което да избирате – черен боб, бял боб, червен боб и т.н. Прочетете статията, за да разберете защо те са толкова полезни за здравето Ви, а така също и да откриете вкусни нови начини за приготвянето им.

Фасулът съдържа много фибри

Фибрите помагат да се чувствате заситени, така че да не се налага да ядете толкова много през целия ден. Въпреки че съвременните препоръки за хранителния режим съветват жените да консумират около 25 грама фибри на ден, много от тях приемат недостатъчно количество.

Средно, жените консумират само 12.1 до 13.8 грама на ден. Обърнете се към фасула, за да Ви помогне да постигнете целта си. Само половин купичка варен бял боб съдържа почти 10 грама фибри. "Фибрите във фасула всъщност не се разрушават," казва Сас.

Това означава, че те няма да намалеят прекалено, дори след като го сготвите. Освен това, фибри се съдържат и в люспата, и в сърцевината на фасула. "Така че, когато си приготвите бял фасул чорба, или хумус отчерен боб, на практика Вие използвате цялото зърно," казва Сас.

Фасулът помага за храносмилането

Фасулът съдържа и разтворими, и неразтворими фибри, така че те извършват двойна работа, за да поддържат гладкото функциониране на храносмилателната ви система. Първите забавят храносмилането, при което получавате чувството за ситост, а вторите помагат за предотвратяването на констипацията.

И фасулът не е толкова лош за газовете, колкото си мислите. Едно проучване в списанието Nutrition Journal (Списание за храненето) разглежда ефекта от шарения и черния боб върху стомашно-чревния тракт. Участниците ядели половин купичка от който и да е от двата вида боб всеки ден в продължение на три седмици.

Въпреки че малко по-малко от половината съобщават за увеличен метеоризъм през първата седмица, повечето от тях са усетили, че до края на третата седмица, тези оплаквания са изчезнали.

"Опасенията на хората, свързани с увеличен метеоризъм от яденето на боб, може би са преувеличени," заключва изследването. Просто се убедете, че пиете много вода — тя ви е необходима, за да спомогне всичките тези фибри да се придвижат през стомашно-чревния ви тракт, казва Сас.

Фасулът може да подпомогне регулирането на кръвната захар

Освен че са богати на фибри, повечето видове фасул се нареждат на челните места по отношение на гликемичния индекс в класацията на храните, базирана на това как те влияят на кръвната захар. "Заради фибрите и протеина, въглехидратите във фасула се абсорбират с по-бавна скорост за по-продължително време," казва Сас.

Това помага за регулиране на кръвната захар – една от причините да се смята, че фасулът може да предотврати развитието на диабет. Проучване в Archives of Internal Medicine дори открива, че хора с диабет тип 2, които консумирали ежедневно една купичка фасул в продължение на 3 седмици, успели да постигнат по-ниско ниво на кръвната захар и кръвното налягане, в сравнение с началото на диетата.