Описание

Абдоминална или коремната болка е сред най-честите причини майката да заведе детето си в кабинета на личния си лекар. Оплакването „боли ме корема“ може да озадачи, както родителя, така и лекаря.

Вероятните причини за коремната болка са вариабилни и могат да са от съвсем тривиални до опасни за живота. Ако детето е малко, то трудно би описало добре къде точно и колко силно го боли, затова и разликата в оплакванията при безобидна болка и опасна за живота такава е много малка.

И затова всеки родител и човек, който се грижи за малко дете е изправен пред предизвикателството да прецени дали едно оплакване „боли ме корема“ изисква спешна медицинска помощ или не.

Какви са симптомите?

Родителят или детегледачката обикновено могат да забележат, че на детето го боли корема. Кърмачетата и много малките деца могат да плачат и да показват, че нещо ги боли с изражението на лицето си и започват да се свиват. Малките деца обикновено бързо казват, че нещо не им е наред.

Юношите обикновено споделят с родителите си, ако нещо го боли и в такъв случай родителят трябва да се опита да получи ясно описание за това какво тийнейджърите усещат. Можете да им зададете следните въпроси:

Продължителност на болката – най-безобидните причини за абдоминална болка не продължават дълго. Повечето от нас са имали болки от газове или от стомашен или чревен грип и сме наясно, че болката отзвучава в рамките на 24 часа. Във всички случаи, когато болката в стомаха продължи повече от 24 часа, засегнатият трябва да бъде прегледан от лекар.
Местоположение на болката – най-безобидни са болките в центъра на корема, ще забележите, че детето търка с ръка това място. Но е обезпокоително, ако болката се усеща на друго място. Това особено важи за болката, локализирана ниско, долу в дясната част на корема. Болка в тази област следва да се определя като апендицит до доказване на противното.
Външен вид на детето – ако изглежда много зле, освен, че го боли, трябва да се потърси медицинска помощ. Когато се появи болка в корема, трябва да се консултирате с лекар, ако детето изглежда бледо, изпотява се, постоянно е сънливо и е апатично. Ясен признак, че състоянието на детето не е добро, е когато то не може да „забрави“ за болката с игра или отказва да се храни и да пие вода няколко часа.

Лечение на абдоминална болка при децата

Почивка – детето в повечето случаи, когато го боли корема, само ще си легне. Болката, причинена от газове в червата, ще се облекчи, ако то легне по лице, но оптималната поза на тялото е тази, която е най-комфортна за детето.
Диета – децата могат да не усетят дълго време липсата на твърда храна в менюто им, но трябва да се внимава с адекватния прием на течности. Необходимо е време да се развие дехидратация и затова на първо време най-вероятно няма да е необходим допълнителен прием на течности. Но ако детето повръща често, то тялото му няма да може да задържа големи количества вода. В такива случаи лекарите препоръчват даването на малки количества вода или по-добре вода с добавена захар и соли по 50 мл. на всеки 15-20 минути. Избягвайте да давате на детето си газирани напитки и кофеин, мазни или прекалено солени или сладки течности.
Не трябва да се дават вода или варено мляко на бебета, защото това може да разстрои солевия баланс на организмите им.