Какво представлява аденом на бронхите

Аденом на бронхите – това е доста често срещано заболяване, при което в лумена на бронх се образува доброкачествен тумор от епителните тъкани. Този патологичен процес се съпровожда с изразено нарушение на дихателната функция.

Но в отделни случаи тази патология е възможно да има безсимптомно протичане. Опасността от това заболяване е в това, че появилото се образувание прогресира до злокачествено.

Освен това, дори след провеждане на хирургична интервенция съществува риск от възникване на рецидиви. Най-чести усложнения при това нарушение са белодробни кръвотечения и сърдечно-белодробна недостатъчност.

Разпространение

Сред доброкачествените тумори, локализиращи се в дихателните пътища, аденомите на бронхите са около 65%. В общата структура на туморните процеси на дихателната система съставлява приблизително 10%.

Злокачествени новообразувания на бронхите се срещат значително по-често. В повечето случаи това заболяване се развива при жени на възраст от 35 до 50 години.

Тази болест е актуален проблем на медицината. Това е свързано с факта, че туморът е потенциално злокачествен. При своевременно провеждане на хирургичната интервенция нивото на 5-годишната преживяемост е около 96%.

Причини

Днес еднозначно да се отговори на въпроса защо се развива аденом на бронхите, не е възможно.

Предполага се, че водеща роля в неговото формиране играят различни агресивни въздействия на дихателните пътища. Пример за такъв фактор е цигареният дим или работа с химически вещества, а също и пребиваване в условия на повишена задименост и запрашеност.

Не може да се изключи и взаимовръзката на тази патология с други заболявания на дихателната система. При много хора с тази диагноза се откриват съпътстващ хроничен бронхит, бронхиална астма и т.н.

Освен това се смята, че определен принос във възникването на този патологичен процес внасят и различни ендокринни заболявания.

Днес в класификацията на тази болест са включени 4 основни форми, които се разграничават въз основа на хистологичната структура на тумора – карциноидна, цилиндроматозна, мукоепидермоидна и смесена.

Повече от 80% от случаите се среща карциноидната форма, при която образуванието произтича от бронхиалните жлези.

Симптоми, възникващи при аденом на бронхите

Този патологичен процес се характеризира с 3 последователни стадии. При първият стадий проходимостта на бронхите е в рамките на нормалното. Възникват симптоми като пристъпи на суха кашлица и лесно уморяване.

Втори стадий се установява тогава, когато туморът на практика е запушил лумена на бронха, поради което неговата проходимостта рязко се влошава. Симптоматиката се характеризира с нарастващ задух, шумно дишане и пристъпообразна продуктивна кашлица. Често при този стадий се повишава телесната температура.

При трети стадий бронхите стават напълно непроходими. Протичащите изменения водят до изменение на тъканта на белия дроб и присъединяване на вторични бактериални инфекции.

На първо място в клиничната картина са - рязко повишаване на телесната температура до фебрилни стойности, интензивна кашлица. Съпровождат се с отделянето на голямо количество гнойни храчки, болка в гърдите, усилващи се при дишане, а също и кръвохрак.

Периферният вариант на това заболяване често не се съпровожда със симптоми. Ако някакви признаци все пак присъстват, то те са изразени много слабо.

Диагностика и лечение на болестта

Поставянето на диагноза при тази болест се основава на снемане на оплаквания с допълнителни изследвания. На болния задължително се прави рентгенография, която невинаги е информативна.

Най-точни данни могат да бъдат получени при компютърна томография или с ЯМР. Допълнително може да се назначи бронхография. Но окончателното потвърждаване на диагнозата се извършва с бронхоскопия + биопсия и хистологично изследване впоследствие.

Аденом на бронхите е показание за извършване на хирургична интервенция. техниката на операция и нейните обеми се избират индивидуално в зависимост от разположението на туморите, техните размери, а също и от хистологичната структура.

Профилактика

Да се говори за методи на профилактика е доста трудно, тъй като причината за това заболяване не е напълно установена. Сред общите препоръки са спиране на цигарите и избягване на прекомерно продължителен престой в условия на повишена запрашеност и задимяване.