Аднексит или салпингоофорит се нарича едностранното или двустранното възпаление на яйчниците и фалопиевите /маточни/ тръби, образуващи придатъците на матката.

В структурата на възпалителните заболявания на женската полова система, възпалението на придатъците на матката /аднексит/ заема едно от първите места.

Възпалението на придатъците на матката може да се дължи на стрептококи, ентерококи, стафилококи, гонококи, гъбички, вируси, микобактериум туберкулозис, ешерихия, хламидия и прочие микроорганизми.

Честа причина за възпалението са микробните асоциации, обикновено ешерихия коли и стафилококи. По правило причинителите на възпалението на придатъците на матката са устойчиви към много от антибиотиците.

Туберколозният бацил и гонокока, обикновено предизвикват двустранно възпаление на маточните придатъци, а стрептококите, стафилококите и ешерихия коли – едностранно.

Предразполагат към развитие на възпаление на маточните придатъци или повторната му поява – преохлаждането, заразяването с полово предавани инфекции, неспазването на хигиенните норми, стрес и безпорядъчните сексуални контакти.

Какви са симптомите?

Острата форма на заболяването протича с характерна клинична картина: силни остри болки в ниската част на корема, простиращи се до ануса, сакрума и по-силно изразени от страната на възпалението, треска, нерядко съпровождана от повишена телесна температура, необичайна поява на слузеста или гнойна секреция от влагалището, слабост, умора, диарични изпражнения и подуване на корема.

При палпация на корема се забелязват симптоми на мускулна защита /перитонеално дразнене/.

Често се развива двустранно възпаление на маточните придатъци, съчетано с възпаление и на матката. Заболяването може да бъде съпроводено от алгоменорея и менорагия.

При нарастване на възпалителните изменения се образуват гнойни торбовидни тумори в областта на маточните придатъци и впоследствие тубоовариален абсцес.

При увеличаването на размера на абсцеса съществува риск от спукването му, което неизменно е възможно да предизвиква разкъсване на маточната тръба.

В такъв случай е много вероятно гнойното съдържимо да изтече в маточната кухина, което може да стане причина за развитие на пелвиоперитонит.

При тежка интоксикация в острата фаза на заболяването е възможно да възникнат изменения на нервната и кръвоносната система.

Силно изразените симптоми при неусложнената остра форма на заболяването продължават 7-10 дни, а впоследствие постепенно отслабват болковите усещания, нормализира се състава на кръвта и температурата на тялото.

Изходът от острото възпаление на маточните придатъци може да бъде пълно клинично оздравяване, при адекватно и своевременно провеждане на лечението, или хронифициране на процеса с продължително протичане.

При развитието на острата форма на заболяването се разграничават четири последователни стадия:

• Етап на остър ендометрит и салпингит без симптоми на възпаление на перитонеума и таза;
• Фаза на остър ендометрит и салпингит със симптоми на възпаление на тазовия перитонеума;
• Етап на остър аднексит, съпроводен от развитието на възпалителен конгломерат, както и от образуването на абсцес.

Протичането на острата форма на заболяването преминава през 2 фази:

• Токсична – преобладава аеробна флора и симптоми на интоксикация;
• Септична – с присъединяването на анаеробната флора настъпва влошаване на симптомите и се развиват усложнения.

В септичната фаза на възпаление на маточните придатъци се формира гнойно тубоовариално образувание, като съществува много голяма опасност от перфорация.

Лечение на аднексит

При острата фаза на възпаление на маточните придатъци пациентката подлежи на стационарно лечение като се създават условия за нейния психически и физически покой, назначава ѝ се диета, включваща лесно усвояеми храни, осигуряват ѝ се адекватни количества течности, като се наблюдава отделителната ѝ функция.

При остър аднексит се назначават: антибактериално лечение с препарати с широк спектър на действие, обезболяващи и силни противъзпалителни медикаменти.