Бременността – това е период, когато в женския организъм протичат значителни изменения. Далеч не всички могат да се определят като приятни – например, при всяка втора бъдеща майка се появяват отдавна забравените „врагове” – пъпки или акне.

Това разстройва и без това впечатлителните и раними бъдещи майки. Как да се чувстват комфортно, след като на лицето са се появили болезнени червени възли?

Акнето е разпространен проблем сред бременните, но не може да се лекува с традиционни препарати – те се отразяват неблагоприятно на развитието на плода.

Какво може да се направи – да се примирим с ненавистните обриви или да се опитаме да се избавим от тях?

Как да не навредим на детето в борбата за чиста кожа

И отново да приветстваме акнето

Акнето – това е генетично обусловено заболяване. В неговата основа са повишена чувствителност на мастните жлези към полови хормони – андрогени.

Повечето хора страдат от акне през пубертета, а към 20-25 г. напълно забравяме за проблема. Бременността обаче е сериозно изменение на хормоналния фон, което води до повишена активност на мастните жлези.

Порите се запушват, образуват открити и закрити комедони, гнойници и дори болезнени подкожни възли, справянето с които е трудно.

През 2017 г. от Университетската болница на Франкфурт на Майн публикуват научен труд, посветен на проблема с акнето при бременни.

Експерти установяват, че при 90% от бъдещите майки обривите са съществували още преди настъпването на гестация, но към момента на зачеването акнето е било в ремисия.

По време на бременността състоянието се влошава с 60% при жените – при тях се наблюдава поява на нови възпалителни елементи.

Не трябва обаче за това да се вини генетиката – акнето е мултифакторно заболяване. На развитието му оказват влияние стрес, характер на храненето, грижа за кожата.

Ако изпуснем един от тези аспекти, то можем да станем не особено щастлив притежател на нови обриви.

Обострянето на акнето, ако то е съществувало и преди забременяването обикновено става през 1 или 2-рия триместър на бременността.

Причините са спиране на най-ефективните средства срещу него – ретиноиди, хормонални противозачатъчни, антиандрогени, преустановяване на приема на местни ретиноиди, повишаване на нивата на тестостерона, а също и активния прием на фолиева киселина както в етапа на подготовка на бременността, така и по време на нея.

Нивата на андрогените, и по-точно на тестостерона, в периода на бременността постепенно се повишават, а към 3-тия триместър концентрацията на свободния тестостерон в кръвта се увеличава двойно.

Под влияние на повишението на нивата на тестостерона мастните жлези стават по-активни, наблюдава се повишаване на омазняването на кожата, обривите стават по-обилни.

Възпалението по време на бременност е по-изразено, но и самите възпалителни елементи се разрешават по-бързо, а вероятността от образуване на белези намалява.

Местата, където преди са били огнищата на възпаление, леко се пигментират, затова трябва по-внимателно да се отнасяме към приложението на фотозащитни средства.

Не трябва да изстискваме, а да оставим пъпките

Една от най-разпространените грешки в борбата с акнето – това е грубото механично отстраняване на елементите, накратко казано, изстискване на пъпките.

Това изглежда най-бързият и ефективен начин за отстраняване на ненавистната пъпка, но това влече след себе си и много негативни последствия.

Лицето е участък на тялото, който активно се кръвоснабдява. Съдовете от тази област имат директна връзка с кръвоносната мрежа от мозъчни обвивки.

При механично увреждане на гнойника една негова част излиза навън, а другата отива в кръвоносните съдове. Това означава, че неудачно премахнатата пъпка може да доведе до опасни усложнения, поява на тромб и възпаление на меката мозъчна обвивка.

Също е важно да се помни, че при изцеждане на гнойника се увреждат и съседните пори. Това означава, че на мястото на една пъпка на следващата сутрин могат да се появят и още няколко.

Дерматолозите съветват да не третираме по толкова опасен начин собствената си кожа.

Ако бялата глава на гнойника се е спукала от само себе си, то можем внимателно да я отстраним с памук, а отгоре да сложим малко спиртен разтвор. Това е най-щадящият и безопасен метод.

С какво да лекуваме акнето

Спектърът от лекарства за лечение на акне е доста широк, като включва различни антибактериални препарати и ретиноиди за системно и местно приложение.

Ефективността на тази терапия е висока – ако прилагаме необходимата доза, то ще можем да се избавим от обривите за 1-1,5 г.

Основното препятствие е в това, че бременността е абсолютно противопоказание за много от тези средства.

Системните ретиноиди – това са препарати с доказан тератогенен ефект. Приложението им по време на бременност води до множествени вродени пороци и уродства.

Затова и всички, които лекуват акне с ретиноиди, е необходимо да вземат мерки за предпазване от бременност.

При леко протичане на акнето при бременност могат да се използват само 2 местни препарата – азелаинова киселина, у нас се предлагат кремове на нейна основа, както и бензоил пероксид.

Азелаиновата киселина потиска бактериите на акнето, понижава количествата на мастните киселини в състава на кожния себум. Към нея не се развива резистентност, притежава умерен изсветляващ ефект, не се открива в системното кръвообращение и може да се използва при бременност и лактация.

Към недостатъците може да се отнесе раздразнение, сухота на кожата, парене и пощипване при нанасяне, особено в началния стадий на лечение и бавно настъпване на ефект.

При правилен подбор на козметични средства указаните недостатъци могат да се преодолеят.

Не се абсорбират в кръвообращението и не предизвикват странични ефекти.

При много тежки форми на акне е показно приложението на еритромицин или на клиндамицин, но този въпрос отделно се обсъжда с лекуващия лекар, тъй като е необходима оценка на съотношението риск и полза.

Механичното почистване е ефективно в борбата с открити и закрити комедони. Но не всички лекари съветват бременните да се подлагат на такива процедури.

Необходимо е продължително време да се лежи по гръб, което се последва от дискомфорт, особено в късните срокове на бременността.

Обичайното за много от нас ултразвуково почистване на лицето по време на бременност не се препоръчва.

При избор на средства за химически пилинг е необходимо да се отчита възможната вреда от концентрираните средства, чувствителността на кожата и особеността на активното вещество.

За тази процедура е необходима задължителна консултация с лекар и преценяване на всички потенциални рискове.

Грижа за кожата и общи препоръки

И ако по отношение на медикаментозното лечение на акне лекарите все пак препоръчват да се изчака до края на бременността и на кърменето, то профилактиката му е показна за всички.

За да предотвратим появата на възпалителни елементи, е необходимо:

  • Правилно да се грижим за кожата – например, задължително да почистваме козметиката и да се мием сутрин и вечер. Това помага за отстраняване на замърсяванията, частиците мъртва кожа, почистване на порите. Средството за почистване трябва да е според типа кожа.
  • Да не се използват ексфолианти с големи частици, тъй като така може да се травмира кожата и да се създаде път за по-нататъшно разпространение на обриви.
  • Да се откажем от хавлии за многократно използване, по-добре да използваме салфетки, тъй като бактериите не се пренасят от едно място на друго.
  • Проследяване на хранителния режим – сладкото, газираните напитки, соковете в пакети, които са с много захар, това са продукти, които могат да повлияят на появата на нови възпалителни елементи. По-добре да добавим в менюто повече пресни зеленчуци, плодове, немазни меса и риба.

След раждането и кърменето хормоналният фон се завръща към нормата, и обривите трябва да изчезнат от само себе си.

Ако този период отдавна е зад гърба ни, това е повод да се обърнем към дерматолог и да се изследваме, за да получим подходящо лечение.