Може би след като сме минали 20-21-годишна възраст и лицето ни е чисто и без досадни пъпки, си мислим, че няма какво да се обърка. Оказва се обаче, че 1 от 4 жени в зряла възраст страда от акне. Т. нар. възрастово акне се среща и при мъжете, но даста по-рядко.

При някои дами проблемът отминава бързо и може да се дължи на временно нарушаване на рутината в грижата за кожата или алергична реакция от дадена храна.

Тъй като никоя от нас не е застрахована от този естетически проблем, днешната статия ще разгледа именно причините за появата на пъпки след 20-годишна възраст.

Какво представлява възрастовото акне?

За разлика от тийнейджърското акне, което е възпалително, акнето в зряла възраст, най-често, е ретенционно. Ретенционно акне е акне, което се развива, когато порите са запушени от мъртви кожни клетки.

Вследствие на запушените пори, се образуват комедони, превръщащи се в пъпки и черни точки. Черните точки се образуват не заради допълнително замърсявани, а заради себума, който при контакт с въздуха пигментира.

Тези неприятни несъвършентва засягат около 50% от жените до 30-одишна възраст и 35% от дамите между 30 и 40 години. Ретенционно акне се среща и при близо 30 % от жените до 50-годишна възраст и 15% от 50-годишните жени.

На какво се дължи

Според лекарите, до голяма степен на генетична предразположеност. В голям процент от случаите, обаче акнето се отключва заради хормонални колебания – бременност и периода след нея, менопауза, прекратяване на противозачатъчни лекарства.

Също така, при някои дами влияе много и стресът приемът на някои лекарства.

Как се лекува

Дерматолозите препоръчват ексфолиране на кожата, но не и прекалено. Според специалисти, чудесно решение за тази цел са препаратите със салицилова киселина.

Изключително важно е правилното хидратиране на кожата. Когато на кожата ѝ липсва хидратация, секрецията на мастните жлези започват да се увеличава, за да се компенсира дехидратирането.

Най-подходящо е да се използват овлажняващи кремове, които са антибактериални и без добавени масла.

Обикновено след 25-30-годишна възраст дамите започват да се ориентират към козметика с антиейдж действие. Затова е добре да търсите съставки, които да действат едновременно срещу появата на бръчки и акнето.

Една от тези съставки е ретинолът. Имайте предвид обаче, че при невнимателен прием може да предизвика лющене на кожата.

Важно е да почиствате внимателно кожата си, поне 2 пъти дневно със специална мицеларна вода за проблемна кожа. Доверете се и на медицинска козметика.

Не пренебрегвайте слънцезащитата. Доказано е, че UV-лъчите и замърсяването влошават раздразнената кожа и несъвършенствата.

Изключително важно е, при продължително акне да посетите дерматолог.