Обикновено дихателната система се справя сама със замърсения въздух, но понякога има нужда от помощ.

Защо мръсният въздух може да е опасен за белите дробове

Какво е това смог

Смог се нарича въздухът, изпълнен с прах, дим и смес от различни по състав от изгорели газове от транспорта. Свой принос в замърсяването на атмосферата внасят горските пожари, които у нас възникват почти всяка година в периодите с най-високи температури.

Един от опасните компоненти на смога – това е въглеродния оксид, който е отровен.

Това съединение възпрепятства пренасянето на кислород от кръвта и във висока концентрация може да доведе до летален изход. Прах, токсини, соли на тежки метали също не правят организма по-здрав.

Смогът може да предизвика обостряне на хронични заболявания на дихателната система. Дори обикновеният на вид прах в големия град не е безопасно явление. Какъв е неговия състав трудно може да се установи без лабораторен анализ.

За това и в слоя, който покрива перваза при отворен прозорец, могат да се открият токсини, соли на тежки метали и мощни алергени.

По данни на СЗО, въздухът в 80% от градовете по света не отговаря на изискванията за чистота.

Обикновено дихателната система достатъчно ефективно се справя с пречистването на въздуха. Но в някои случаи е по-добре да се вземат допълнителни мерки за защита на белите дробове.

Повод за това могат да са:

  • Горски и торфени пожари;
  • Липса на вятър, поради което въглеродният оксид, смесените във въздуха вещества и въглеводородите се натрупват на едно място;
  • Продължителна липса на валежи.

През лятото у нас по-скоро не се създават условия за формиране на смог, макар и при горещо време и липсата на вятър, в ниските части на страната се появява замъгляване до известна степен, т.нар. мараня, която пречи на циркулацията на въздуха в ниските слоеве на атмосферата.

По-опасни за здравето са мъглите, за които характерният период е месец ноември и продължават обикновено до края на февруари и началото на март, тъй като в тях се смесват изгорелите газове от автомобилите и от отоплението.

Тогава нивата на фините прахови частици в повечето градове у нас преминават многократно допустимите стойности от 50 микрограма на 1 кубичен метър въздух.

Това изисква вземането на мерки от местните власти за ограничаване на замърсяването, като в последните години се правят известни опити за подобряване качеството на въздуха през зимните месеци.

Как да предпазим дихателната система от мръсен въздух и токсичен прах

Намалете разходките

В период на задимяване е по-добре да не излизаме навън без това да е необходимо. Особено това се отнася за сутрешните часове, тогава концентрацията на фините прахови частици е най-висока в ниските слоеве на атмосферата, отколкото през останалите часове на деня.

Пийте вода, а не алкохол

Водата ще помогне за възстановяване на солевия баланс на организма и спиране на обезводняването. Подходящи са зеленият чай или компотите. Алкохолът и газираното, обратно способстват за изхвърлянето на течностите.

Хранете се правилно

От тежка мазна храна е по-добре да се откажем, смилането ѝ отнема на организма много сили, които би могъл да използва за преработка на вредни вещества. Избирайте храни, които лесно се усвояват, яжте плодове и зеленчуци. Храната, богата на фибри и антиоксиданти, помага за отделянето на токсините от организма.

Не пушете

Белите дробове се затрудняват със замърсения въздух, а смолите от цигарите двойно натоварват естествените филтри на организма. Още повече, че не трябва да се пуши в затворени помещения, като този съвет е необходимо да се следва не само в период на задимяване.

Не дразнете дихателната система

Използването на спрейове и аерозоли, силно миришещи лакове и бои е по-добре да се отложи за по-друго време, когато има повече вятър или е валяло наскоро и въздухът навън се е пречистил.

Почиствайте по-често

Ако не живеете в херметично затворено жилище, то тогава продуктите от горенето и от изгорелите газове попадат в стаите и се отлагат по повърхностите. Правете мокро почистване по минимум веднъж на ден.

На отворените прозорци можете да окачите мокър парцал, като следва да се има предвид, че мрежите за комари не предпазват от смог.

Промивайте носа

Продуктите от горенето попадат на носоглътката, затова е полезно носът да се промива с физиологичен разтвор или с морска вода. Специални спрейове се продават в аптеките.

Използвайте маска

Това се отнася в периодите на най-голямо задимяване, ако пожарът е наистина много близо до населеното място или града, в който живеете.