Ако при усмивка венците се оголват - причини и лечение
Дентално здраве

Ако при усмивка се оголват голяма част от венците, а зъбите изглеждат малки, то зъболекарите за венечна усмивка.

От една страна – това е естетичен дефект, който кара много хора да се затварят в себе си, по-рядко да се усмихват, което се отразява на социалния живот.

От друга страна – това е симптом, който може да сигнализира за няколко сериозни патологии. Затова появата на венечна усмивка изисква консултация със зъболекар и провеждане на съответното лечение.

За да върнем красотата на усмивката, зъболекарите могат да предложат няколко процедури – като се започне от инжекции ботокс и се стигне до пластични операции.

Красота на усмивката – параметри

Приблизително 10-12% от хората по света са притежатели на венечна усмивка. Под този термин се разбира тази усмивка, при която са забележими повече от 2 мм от венците на горната челюст.

Красивата  усмивка си има свои стандарти – в нейната линия трябва да влизат 6-8 зъба и венци не трябва да се виждат. Също зъбите трябва да образуват равна линия и да имат светъл оттенък.

Тази усмивката може да се нарече идеална, еталон за красотата. Но ако се оголват не повече от 2 мм венците, също могат да се смятат за красиви.

Зъболекари за причините

Формирането на венечна усмивка е още в детството, и това може да се обясни по няколко причини:

  • Непропорционален размер на горните устни;
  • Скъсяване или неправилно прикрепване на юздичката на горната устна;
  • Разрастването на венците, когато закриват част от зъба и го правят визуално по-къс. При преглед се поставя диагноза – хиперплазия на венците.

Изразената венечна усмивка често е свързана с аномалии на лицевия скелет, патологии на захапката, за които е характерно увеличаването на средната третина на лицето, ретрузия на резците. А това способства за още по-голямо оголване на венците при усмивка.

Възможно ли е да се върне предишната красота?

В повечето случаи венечната усмивка е естетичен дефект, но само ако формирането ѝ не е свързано с патологии на захапката и деформация на лицето. За съжаление, това не е толкова често. Каквато и да е причината за тяхното формиране, необходима е корекция.

Методиките за корекция се предлагат индивидуално от лекар, и зависят от конкретната клинична ситуация и причина за нейното формиране. Отчита се степента на венечна усмивка, наличие на патологии на захапката и др.

За да отговаря красотата на усмивката на всички стандарти, зъболекарят може да предложи няколко методики:

  • Инжекции ботокс за увеличаване на горните устни;
  • Хирургична корекция на юздичката на горната устна;
  • Пластика на венците – изместване на венците, процедура по корекция на формата и размерите на зъбите;

Всяка от тези процедури има своите показания и противопоказания, а също и особености на провеждане.

Ботокс инжекции

Понякога проблемът успява да се разреши с помощта на ботокс инжекции. Първо, ботоксът увеличава обемът на горната устна. Второ, способства за частичното ѝ обездвижване – това се оказва достатъчно за постигане на видими резултати за корекция на венечната усмивка.

Инжекциите могат да се бият в зъболекарския кабинет или в на козметик. Препаратът се въвежда в областта на назолабиалната гънка. В някои случаи се постига видим резултат, който се запазва дълго време, но обикновено се налага курс инжекции.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 165

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg