Контактните лещи са стока с медицинско предназначение, за корекция на зрението и с козметична цел, те имат редица предписания и ограничения при използване.

Съблюдаването на лесни правила за носене ще позволи избягването на алергия и възможни усложнения при използване на лещи.

Как се проявява алергията към контактни лещи?

Алергията непосредствено на лещите не е често срещано явление. Меки или твърди, прозрачни и цветни, лещите се приготвят от хипоалергенни материали, подходящи за повечето хора.

Истинската алергия към контактните лещи се среща рядко.

При наличие на пазара на разнообразни типове лещи, този вариант на заболяването се решава с подбор на необходим материал – хидрогел, силикон-хидрогел, а също и полимерни материали с различна степен на газова проницаемост.

Алергията се проявява при носене на контактни лещи със следните симптоми:

• Сълзене;
• Зачервяване на очите;
• Болезнени усещания, сърбеж и парене;
• Оток;
• Повишена чувствителност към светлината;

Възможно е при такива симптоми офталмологът да ви постави диагноза „алергична конюнктивит“ и да ви назначи антихистаминови капки. Но винаги ли зад отока, паренето и зачервяването се скриват от алергия към лещи?

Оток, парене, зачервяване на очите – в лещите ли е причината?

Най-често причина за псевдоалергична реакция към контактните лещи са следните фактори:

• Неправилно подбрани лещи – анормално кръгли, форма на краищата, индивидуални особености на очите – всичко това има значение при избор на правилен тип корекция.
• Раздразнението, зачервяването и отокът, поради наличие на чужд предмет в очите. Обикновено това се случва при първи контакт с лещите или след прекратяването на тяхното носене. Очите е необходимо да свикнат с новите усещания или след прекратяване на тяхното носене. За да помогнете на организма носете лещи за по-кратко време и използвайте овлажняващи капки.
• Алергия към разтвора за очи – този вариант е напълно възможен при смяна на производителя на разтвора или промяна на неговия състав. Честа причина за алергия е консервант, предпазващ от разваляне разтвора за грижа за лещите. За излекуване е достатъчно просто да подберете подходяща именно за вас марка и производител или да преминете на лещи за еднократна употреба, които не изискват смяна.
• Реакция на белтъци – продължителният контакт с очите способства за отлагането на белтъци на повърхността на лещите, което може да стане причина за неприятни усещания, и е възможно да доведе до развитие на специфично заболяване.

В началния стадий е необходимо внимателно да се почистват лещите, да се намали времето за носене или да се правят интервали между отделните носения.

• Несъблюдаването на правилата за хигиена на носене и почистване на лещите – спане с тях, недобро почистване, микроби от мръсните ръце или кутията за съхранение.

• Други видове алергии – към прах, прашец, животни.

Атопичните заболявания с 5 пъти увеличават риска от алергични проявления при носене на контактни лещи, тъй като при тяхното използване алергените могат да се натрупат на повърхността им.

Използвайте антихистаминни и овлажняващи капки, препоръчани ви от алерголог или офталмолог, носете слънцезащитни очила и по-често се мийте – това може да понижи количеството алергени в областта на очите.

• Кератити, конюнктивити и прочие заболявания, несвързани или свързани опосредено с носенето на лещи.

• Кислороден глад на роговицата – при продължително носене на лещи с нисък коефициент на проницаемост на роговицата не получава достатъчно кислород, което стимулира растежа на кръвоносни съдове.