Когато лицето ви е подпухнало сърби, или кожата му се бели или почервенява, най-често това е алергия. И за да избавите от отравящите живота симптоми следва на първо място да установите причината за тях.

Алергия или инфекция

Възпалението на кожата на лицето често е с алергичен произход, особено при жените, но това съвсем не е задължително. Така например сърбежът и зачервяването на кожата може да се предизвика от стрептококи, или от гъбички.

Затова преди началото на терапевтичните процедури е най-добре да се потърси дерматолог, не козметик.

Най-бързият начин за установяването на причината е да се направи пълна кръвна картина за наличие на алергия. И след това лекарят ще може да съпостави клиничната картина, лабораторните данни, и да направи заключение.

Подходът при лечение на алергия и инфекция е различен , и ако се започне неправилно, то могат да се развият усложнения.

Диагноза – алергичен дерматит

Когато диагнозата се постави, е важно да се установи, към какво именно е тази алергия. По този начин се свива кръга на заподозрените. За потвърждаването на подозренията помагат тестовете за алергени или анализ на антителата.

Например неотдавна сте започнали да отглеждате коте. Това означава, че алергията може да е предизвикана от животинските косми.

Или сте ходили на гости при приятелка в град с изключително силно замърсен въздух, като Перник например – населеното място с най-лошо качество на въздуха в целия Европейски съюз, тогава е много голяма вероятността да сте развили алергия към химически вещества. Но обикновено алергията възниква от неправилно подбрана козметика, най-често – от евтината.

Лечение на алергии на лицето

За да излезете от неприятната ситуация, следва да оставите вашите знания на страна и точно да изпълнявате препоръките на лекаря. Алергичните реакции на кожата при неправилно лечение могат да нанесат голяма вреда, да доведат до усложняване на инфекцията, и да преминат в хронична форма.

Освен това алергичните проявления на лицето са опасни, поради възможното развитие на отток на Квинке, който може да доведе до задушаване.

Лечението на алергичен дерматит съчетава използване на вътрешни и външни средства.

При наличие на ангионевротичен отток се назначават инжекции с калциеви препарати – калциев глюконат, калциев цитрат.

Това позволява преустановяване на образуването на простагландини и по този начин отока бързо се понижава. Инжекциите се въвеждат вътре във вената и обикновено се използват като спешна помощ, веднъж – два пъти.

За системно използване се назначават антихистамини вътрешно като фенистил например.

Външно също се назначават такива препарати под формата на мехлем или крем. В зависимост от състоянието на кожата, лекарят може да назначи локално мехлем с хормон на надбъбречните жлези, или противовъзпалителен и противоалергичен нехормонален препарат.

Хормоните действат много бързо, но при продължително използване могат да предизвикат нежелани реакции. Често лечението се комбинира – в първите 2-3 дни се назначава хормонален крем, а след това нехормонален.

Грижа за кожата на лицето при алергии

Ако причина за алергията е станало едно от козметичните средства, дори и да е много скъпо, не съжалявайте, а го изхвърлете. Макар и да е много вероятно алергията при вас да е възникнала от един от натуралните компоненти, ако става дума за скъпо средство, и ваша приятелка ще бъде много радостна да получи от вас щедър и неочакван подарък.