Алергичен васкулит - причини и симптоми
Здравна Енциклопедия

Терминът „алергичен васкулит” включва в себе си група различни по своите клинични проявления патологии, обединяващ момент, за които е възпалението, развиващо се в съдовата стена и което има асептичен характер.

В основата на възникване на този патологичен процес са алергични реакции, възникващи в отговор на контакт на организма с инфекциозно-токсични фактори.

Обикновено при това заболяване се засягат само повърхностни съдове, разполагащи се в кожата и в подкожната мастна тъкан.

Но при отделни форми на алергичен васкулит специфичните изменения се формират и в съдовите структури, кръвоснабдяващи вътрешните органи, което често е с неблагоприятна прогноза.

Причини, рискови фактори

Няма точни данни за разпространението на алергичен васкулит сред населението. Все пак има известна взаимовръзка  с възрастта на пациента.

Като пример може да се посочи, че хеморагичният васкулит в преобладаващия брой случаи се развива при деца на възраст до 14 години.

Роля във възникването на алергичен васкулит играе съвкупността от няколко фактора. Най-често развитието на това заболяване се обуславя от алергични реакции, формиращи се в отговор на проникване в организма на инфекциозна флора.

Сенсибизацията на организма може да бъде обусловена от различни вируси, бактерии или гъбички. В този случай основа е ролята на хроничните инфекциозни огнища в организма.

Освен това, доста често възпалението се развива на фона на контакта с организма на определени видове лекарствени препарати и химически вещества.

Когато говорим за химически вещества, предполагаме дори битова химия. Като потенциални алергени сред медикаментите са антибиотици, витамини, инсулин, нестероидни противовъзпалителни и много други препарати.

В редица случаи алергичният васкулит се обуславя от специфични реакции, формиращи се в отговор на употребата на определени храни. Растителни и много други алергени също могат да изиграят своята роля.

Съществуват голямо количество фактори, които повишават риска от развитие на това заболяване. Първо, това са различни проблеми с обмяната на веществата и сърдечно-съдовите патологии.

Възпалителните заболявания от страна на стомашно-чревния тракт и черния дроб също имат определен принос към възникването на този патологичен процес. Освен това голяма роля играе изтощаването на организма.

Механизъм на развитие и форми

Механизмът на развитие на това възпаление е обусловен от образуването на циркулиращи имунни комплекси, отлагащи се във вътрешната съдова стена – ендотел.

На фона на протичащите изменения съдовата стена се уврежда, става по-проницаема, и в нея се развива асептичен възпалителен процес.

В зависимост от това какви съдове са били засегнати при алергичен васкулит, се разграничават 2 основни форми – повърхностна и дълбока.

При повърхностен вариант възпалението се развива в съдовете, протичащи вътре в дермалния кожен слой.

Дълбокият вариант се характеризира с въвличане в патологичния процес на артерии и вени, намиращи се в подкожната мастна тъкан.

Симптоми при алергичен васкулит

Съществуват голям брой форми на алергичен васкулит. На първо място – това е хемосидероза. Това заболяване се характеризира с отлагане в повърхностно разположените капиляри на тъмножълт пигмент, обусловен от разпад на хемоглобин.

Съпровожда се със следните симптоми – поява на разпространен петехиален обрив, телеангиектазии и петна, които са с жълтокафяв цвят и малки размери. В редица случаи болният съобщава за сърбеж, но като цяло се чувства добре.

Лечение

Тази болест се открива въз основа на пълен преглед в съвкупност с редица лабораторни изследвания. Първо, необходимо е назначаването на общ и биохимичен кръвен анализ.

Лечението при такова възпаление се състои от използване на антихистамини. На болния се провеждат десенсибилизиращи мероприятия, допълващи средствата.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 95

Malchugani.com banner

Редактор