Алергична реакция е начин на отговор на организма на един „нашественик“. Когато тялото усети чужда субстанция, наречена антиген, имунната му система се задейства. Имунната система обикновено защитава организма от вредни вещества като например бактерии и токсини.

Нейната свръхреакция към безвредно вещество /алерген/, се нарича реакция на свръхчувствителност или алергична реакция.

Всичко може да се окаже алерген. Прах, полени, растения, медикаменти, /като аспирин, сулфонамиди като сулфаметоксазол и триметоприм, кодеин и амоксициклин/, храни /най-разпространените хранителни алергии се дължат на миди, скариди и фъстъци/, ухапвания от насекоми /като от комари и пчели/, животински косми, вируси или бактерии са примери за алергени.

Реакциите могат да се проявяват локално, като малък локализиран кожен обрив, сърбеж в очите, подуване на лицето или обривът може да обхване цялото тяло /уртикария/.

Реакцията може да се състои в един или няколко симптоми. Повечето алергични реакции са незначителни като обрив от отровен бръшлян или от комар или кихане при сенна хрема.

Какви са симптомите?

На кожата: дразнене, зачервяване, сърбеж, подуване, мехури, от които изтича течност, формиране на корички, локализиран обрив, обриви в различни области на тялото или уртикария.
На белите дробове – кашлица, задух, хрипове или задух.
По главата – подуване или подутини по лицето и шията, клепачите, устните, езика или гърлото, дрезгавост на гласа, главоболие.
Нос – назална конгестия или изтичане на тънък и бистър секрет, кихане;
Очи – зачервяване, сърбеж, подуване, сълзене или подуване в зоната около очите.
Стомах- болка, гадене, повръщане, диария или кървава диария.
Други – отпадналост и болки в гърлото;

Какви са причините?

Почти всичко може да предизвика алергична реакция. Имунната система на организма е свързана с белите кръвни клетки, които произвеждат антитела. Когато тялото е изложено на антиген, започва сложна съвкупност от реакции.

Белите кръвни клетки произвеждат антитела специфични за този антиген. Това се нарича „сенситизация“. Функцията на антителата е да открият и да спомогнат за унищожаването на веществата, които биха могли да предизвикат заболяване.

При алергичните реакции, антитялото се нарича имуноглобулин Е или IgE. Това антитяло стимулира производството и освобождаването на химикали и хормони, наречени медиатори, те въздействат на локалните тъкани и органи, за да предизвикат активирането на повече бели кръвни клетки.

Именно това въздействие причинява симптомите на реакцията. Хистаминът е един от най-добре изследваните медиатори, отделяни от човешкия организъм. Ако отделянето на медиатори е внезапно и в голямо количество, алергичната реакция може да бъде внезапна и тежка и засегнатият е възможно да развие анафилаксия.

Реакциите са уникални за всеки човек. Времето за реакцията на алергените може да варира в широки граници. Някои хора развиват реакция незабавно , а при други е необходимо повече време.

Лечение на алергична реакция

Избягвайте тригерите – потенциалните причинители на реакция. Ако сте алергични към фъстъци, например не се хранете с тях и също така избягвайте храни, които го съдържат.
Леките реакции обикновено се повлияват добре от лекарствата против алергия без рецепта:
Орални антихистамини – лоратадин, цетизирин и фексофетадин не са антихистамини, които в умерени количества да могат да бъдат приемани дългосрочно.
Дифенхидрамин – също може да бъде приеман, но ще ви направи твърди сънливи, което създава опасност при шофиране и работа с машини. Също така това лекарство може да повлияе на концентрацията и да пречи на обучението на децата в училище. Поради тази причина медикаментът трябва да се приема само няколко дни.