Може да изглежда, че не правим нищо, но на клетъчно ниво сме много заети, това е нещо като пословица, която се разпространява из уеб пространството.

За хората със сезонни алергии това е суровата реалност. Учените твърдят, че от голямата заетост на клетъчното ниво алергичните е възможно, дори да се уморят.

Алергичната реакция – борба на тялото с чуждото вещество

Алергията или алергичната реакция – това е всъщност борба, в която организмът встъпва, сблъсквайки се с чуждото вещество, например, прашец от растения.

Сражението става при всеки сблъсък с алергена, но при сезонна алергия, това става на практика непрекъснато през целия сезон, до към края на септември. Тогава последно цъфтят плевелите и с листопада рискът от алергии намалява.

Организмът хаби много енергия за образуване на белтъци и на други вещества, характерни за алергичните реакции. Този разход на енергия постепенно изтощава тялото, тъй като е постоянен, при всяко излагане на алергени. През настоящия сезон те са навсякъде около нас.

Ефектът при сезонна алергия е подобен на смекчената версия на крайната умора, която понякога застига хората, когато ядат храни, предизвикващи алергична реакция.

Край на бодростта при опит за излекуване на алергия

Алергията отнема сили и по косвен път – чрез сън. Възпаление и оток на сливиците може да доведе до назална обструкция, което на свой ред намалява количеството кислород, постъпващ в мозъка.

Това се отразява неблагоприятно и на качеството на съня, а също и на продуктивността. С алергия не можем да бъдем наистина пълноценни в работата.

Възможно е да се сбогуваме с бодростта и при опити за излекуване на алергията. Най-масово използваните препарати за борба с алергията са антихистамините. Хистамините са химическите вещества, които организмът отделя при алергични реакции.

За съжаление доста разпространен страничен ефект на антихистамините е сънливост и забавяне на реакции. Препаратите от ново поколение нямат подобни нежелани реакции, това са по-скоро старите.

Борбата на организма с всяка една болест е изтощителна, а когато възпалителният процес е постоянно явление, поради излагането на алергените, то тогава усещането за умора се превръща в постоянен спътник.