Диария – това е сериозна опасност за малките деца. Без необходимото лечение има риск от обезводняване и тежки усложнения.

За пълноценно лечение е необходимо точно да се познават причините за диария – това може да бъде инфекция, хранително отравяне или алергия.

Има и редица други причини. Да разгледаме условията и причините, които могат да предизвикат диария при малки деца.

Инфекции на стомашно-чревния тракт

Тези инфекции възникват при ядене на заразена храна и вода. Някои патогени могат да попаднат в организма от мръсни ръце и играчки, които се слагат в устата.

Ротавирус – това е основна причина за диария сред деца до 5 години. Вирусът предизвиква остра инфекция с такива симптоми като кашлица, треска и тежка диария.

Ешерихия коли – тези бактерии попадат в организма при ядене на сурови или недоварени храни.

Лошата хигиена, ако децата не си мият ръцете след тоалетна, също води до разпространение на бактериите. Инфекцията предизвиква диария със слуз и кръв в изпражненията.

Салмонела – бактериите засягат както стомаха, така и червата, което води до силни спазми в корема, стомаха, треска и диария. Инфекцията попада в организма чрез заразена храна или с мръсните ръце.

Кампилобактер – тези бактерии се разпространяват чрез недоварени месни продукти и непастьоризирано мляко.

Детето може да се зарази с инфекция, ако встъпи в контакт с изпражнения на домашни животни. Инфекцията с кампилобактер предизвиква силна диария с кръв и болки в корема.

Шигели – бактериите засягат дебелото черво, което води до остра диария с кръв без висока температура. Шигелите се разпространяват, поради нарушения на правилата на лична хигиена.

Аденовируси – представляват специфична група вируси, които се предават при кашлица, кихане, контакт със заразена храна и повърхности.

Вирусът прониква в тънките черва, което в крайна сметка води до постоянни диарии и които продължават повече от 2 седмици.

Хранително отравяне

Възможно е да се развие, ако детето продължително съхранявана храна, която е заразена с колонии бактерии, гъбички или съдържа токсини.

При инфекциите на стомашно-чревния тракт, възбудителят непосредствено попада в организма.

А при хранително отравяне диарията е предизвикана от реакция на организма на токсини, които микробите освобождават в храната.

Хранителното отравяне може да предизвика жълта водниста диария с кръв, а другите симптоми са гадене, повръщане и треска.

Плодов сок за детето

Важно е да знаем, че плодовите сокове могат да предизвикат у детето лека или умерена диария при наднормена употреба, особено на гладно.

Малкото може да получи диария след пиене на прясноизцедени или сокове от кутия.

Готовите плодови сокове съдържат захар и консерванти, които не са подходящи за най-малките.

Соковете – това е концентрат на хранителни вещества, малчуганите с големи усилия се справят с подобен обем нутриенти.

Те дразнят стомаха, като водят до разреждане на изпражненията. Тази диария няма никакви симптоми.

Хранителна алергия или непоносимост

Хранителна алергия възниква, когато имунната система на детето погрешно възприема хранителният белтък като опасно вещество и предизвиква имунна реакция към него.

Ако имунната система на детето има предразположение към алергии, някои хранителни вещества ще предизвикат алергична реакция със симптоми като болки в стомаха, повръщане и диария.

Алергията обикновено възниква при въвеждане на захранване или допълнителни храни, макар и да са възможни реакции към млечни смеси. Кърмата не предизвиква алергии, дори при децата.