Алготерапията е термин, обозначаващ лечението с водорасли. Тези морски дарове използват медицината отдавна. Познатата на повечето от нас спирулина е използвана от хиляди години.

Водораслите са едни от първите организми на планета, които са дали живот на всички останали същества. Днес те участват почти в 75% от всички микробиологични процеси на Земята, а също и произвеждат огромно количество кислород.

Водораслите са много ценен продукт, съдържащ голямо количество витамини и микроелементи – йод, калций, калий, желязо, кобалт, флуор, фосфор и други.

Освен във водораслите се съдържат растителни хормони и биологично активни вещества, което позволява използването им за медицински и козметични цели.

За лечение обикновено се използват сиви, жълти и червени видове водорасли. Различните видове водорасли силно се различават по химичен състав и спектър на положително действие върху организма.

Водорасли, използвани за лечебни цели

Лекарите и специалистите по козметика най-често използват следните видове водорасли:

• Ламинария – позната на всички като морско зеле, съдържаща много йод, който се усвоява добре от организма. Използва се още за профилактика на заболявания на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод.

• Спирулина – добър източник на аминокиселини и протеини, които се отличават с добра усвояемост.

• Червени водорасли – от тях се производства желеобразното вещество агар-агар, което всъщност се явява растителен заместител на желатина, дори според някои данни, макар и да не са научно обосновани, е най-малко 10 пъти по-ефективен от животинския му аналог.

Основни терапевтични ефекти на водораслите

От използването на тези морски дарове за лечебни или козметични цели, могат да се използват следните ефекти:

• Подмладяващ ефект – водораслите като козметични средства правят кожата по-еластична, гладка и еластично. В резултат на използването им придобиването на здрав цвят, а също и изчезват отоците. Този ефект се постига чрез подобряване на периферния кръвен поток и на лимфния дренаж.

• Облекчаване на болките в ставите и за снемане на умората на краката – алгиновите киселини, влизащи в състава на водораслите, оказват защитно действие на вените, подобряват състоянието на кръвоносните съдове и могат да бъдат полезни при разширени вени.

Тези киселини притежават обезболяващо и противовъзпалително действие, а също и понижават риска от образуването на тромби.

• Отслабване – влизащите в състава на водораслите биологични активни вещества ускоряват обмяната на веществата, поради положителното действие върху ендокринната система.

• Минерализиращ ефект – при редовна употреба на водорасли няма да знаете какво е дефицит на калций, магнезий, калий и на други важни минерали.

Освен това морските водорасли съдържат редица вещества с биологична активност – липиди, богати на полиненаситени мастни киселини, производни на хлорофила, полизахариди – сулфатирани галактини, фукоидани, глюкани, пектини, а също и лигнини, които са изключително ценен източник на растителни влакна; фенолни съединения, ензими, растителни стерини, витамини, каротиноиди, макро- и микроелементи.

Наличните вещества обясняват и високата мутагенна стойност на водораслите.

Още в Древен Китай водораслите са били използвани за лечение на тумори, а в Индия са прилагани като терапевтично при някои заболявания на жлезите с вътрешна секреция.

А племената, обитаващи най-северните географски са употребявали тези морски дарове като единствени източници на витамини.

Отчитайки състава и лечебните свойства на водораслите, алготерапията става все по-популярно направление в медицината и в индустрията на красотата.

Днес на основата на водораслите се създават биологично активни добавки, препарати и козметични средства.