Запушването на носа е разпространен проблем. Сред известните на всички нас причини са простудни заболявания, алергии, хронични синузити.

Какви са неподозираните фактори, които могат да доведат до хрема

1.Употреба на алкохол

Запушването на носа е не особено известно последствие от пиенето, но за него не може да се каже, че е рядкост. Мащабно проучване в Дания показва, че симптомите от страна на горните дихателни пътища, сред които хрема след употреба на алкохол възникват при 8% от хората.

Най-често за това съобщават хора, които страдат от алергичен ринит, възпаление на лигавиците на носа, или бронхиална астма.

От появата на симптоми на алергия след употреба на алкохол се оплакват около 40% от астматиците.

Най-вероятният алкохолен провокатор на хремата, това е виното, което не се понася от 8% от участниците в проучване, проведено в Германия. Основни симптоми на алергия към вино са зачервяване на кожата и хрема. Но други напитки също могат да повлияят на носа. Описани са случаи на влошаване на протичането на ринит от пиене на бира.

Учените предполагат, че причина за такава хрема е не алергия към спирт, а непоносимост на други компоненти на алкохолните напитки. Например, това могат да са сулфити, съдържащи се във виното.

Среща се и наследствена непоносимост към алкохола, един от симптомите на който може да е запушване на носа. Разпространена е предимно в Азия.

2.Хормонален ринит

С хормоналните ринити, и като следствие хрема, обикновено се сблъскват жените. Това е свързано с колебанията на нивата на женските полови хормони. Такова запушване на носа е описвано при бременност и използване на хормонални противозачатъчни, което може да е свързано с фазите на хормоналния цикъл.

Причините за хормонална хрема все още изискват уточнение. Едно от изследванията показва, че противозачатъчните таблетки могат да предизвикат възпаление на лигавицата на носа, като действат на нейните рецептори.

Авторите на другите научни трудове отбелязват, че този ефект оказват старите препарати с високо съдържание на естроген, а съвременните противозачатъчни на практика не влияят на носа.

Хипотиреоза – недостиг на хормони на щитовидната жлеза, и акромегалия – усилен синтез на растежни хормони, също се споменават като причини за хормонален ринит.

3.Вкусов ринит

Вкусовият ринит е реакция на употребата на храна, богата на подправки. Развива се в рамките на няколко минути след контакт с такава храна – появяват се обилни секрети от носа. Това явление не се съпровожда с кихане, запушване на носа, нарушение на вкуса и на обонянието или болка.

Причината за вкусовия ринит не е известна, но това не е алергия. Експертите предполагат, че се развива заради дразнене на нервите на лигавицата на носа – жлезите рефлекторно започват да образуват много секрет.

4.Лекарствен ринит

Лекарствата имат не само желаните, но и странични ефекти. Острият или хроничен ринит може да е един от тях. Сред лекарствата, които могат да предизвикат хрема са:

  • Бета-блокери;
  • Блокери на калциевите канали;
  • ACE инхибитори;
  • Празозин;
  • Клонидин;
  • Виагра;
  • Аспирин и нестероидни противовъзпалителни – при определен тип бронхиална астма.

Още един пример за медикаментозен ринит може да се определи като парадоксален. Предизвиква се от препарати, които го използват при лечение на ринит – съдосвиващи капки. Този ефект се постига след дълго придвижване.

5.Тютюнопушене

Повечето от нас са наясно с неблагоприятното влияние на цигарите върху белите дробове, но винаги ли осъзнаваме неговата възможна връзка с възпалението в носа? Мащабно изследване показва, че при пушачите вероятността от запушване на носа е 26% по-голяма, отколкото при тези, които не го правят. Колкото повече пуши човек, толкова рискът е по-голям. Тези заключения са потвърдени от научни трудове.

6.ГЕРБ – киселини

Киселините може да са причина за редица проблеми със здравето. Един от тях е свързан с възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, включително и ринит. Вероятността от ринит при хора с наскоро поставена диагноза за гастроезофагеална рефлуксна болест се увеличава двойно.

Днес не е известно точно дали киселините са причина за ринит. Но хремата при този проблем може да се обясни от гледна точка на физиологията – при раздразнение на хранопровода в носа се образува слуз. Учените смятат, че този феномен може да влоши носовото дишане.