Темата за ползите и вредите след консумация на алкохол е неизчерпаема. Учените непрекъснато провеждат тестове, чиято цел е да докажат дали алкохолът влошава здравето, или напротив – може да го подобри. Според последното изследване на водещия изследовател д-р Андрю Смит, от университета „Мак-Мастер“ в Канада, хората, които консумират умерено количество алкохол са по-защитени от нарушения на сърдечната дейност.

Резултатите от изследването показват, че алкохолът може да предпази сърцето, но същевременно увеличава риска от развитие на рак.

В изследването са участвали 115 000 души. При 24% от участниците се наблюдава понижен риск от сърдечен удар. За сметка на ползите обаче изследването показва, че алкохолът повишава риска от някои видове рак с 51%. Сред най-сериозните ракови заболявания са: рак на устата, хранопровода, стомаха, червата, черния дроб, гърдата, яйчниците и главата и шията.

В хода на изследването става ясно, че консумацията на алкохол повишава с 29% риска от увреждане в съответствие с изложените констатации в списание „The Lancet“.

Като основни причини за повишена смъртност се определят високите нива на употреба на алкохол и алкохолни ексцесии.

В едно от интервютата д-р Андрю Смит казва: „Причината да се оповестят тези данни е да се увеличи глобалната осведоменост за важността на негативните последици от употребата на алкохол.“

Съавторът в изследването д-р Салим Юсуф, директор на института за здравни проучвания към университета, казва: „Глобалните стратегии за понижаване на вредите от употребата на алкохол са от съществено значение.“

За да са достоверни резултатите по време на изследването се измерва седмичната консумация на алкохол.

В границата на нисък прием се определя количеството до седем напитки седмично. Количеството за умерена консумация на алкохол включва до 14 питиета за жените и до 21 за мъжете. Количеството над тези граници се класифицира като високо.

В Станфордския университет, Калифорния се провеждат изследвания върху мишки. Резултатите показват, че може да се разработи специален колагенов пластир, който ще помогне да се възстановят липсващите протеини и ще намали опасността от сърдечни атаки.

Още няколко мащабни изследвания върху ползите от умерения прием на алкохол показват подобни резултати.

Изследванията не обхващат всички видове алкохол и не става ясно кои от тях са полезни и кои – вредни. Учените съобщават, че ще се направят повторни изследвания, но подчертават, че в големи количества алкохолът може да нанесе сериозни щети на организма.

Според д-р Йохан Вилейт и д-р Щефан Кехл, практикуващи невролози в медицинския университет „Инсбрук“, Австрия: „Съществуват солидни доказателства, че редовната консумация на малки количества алкохолни напитки подобрява сърдечната дейност, но превишаването може да има обратен ефект.“

Някои изследвания се фокусират върху последиците от алкохола върху аневризма на абдоминалната аорта, а други върху честотата на случаите на инфаркт.

За да се определи дали има връзка между употребата на алкохол и честотата на случаите на инфаркт се провежда съвместно изследване на учени от 52 държави. В него участват 12 000 души преживели инфаркт и 15 500 участници, които не са засегнати от това състояние.

Оказва се, че в сравнение с пълното въздържание умереното пиене (до 4 питиета седмично) намалява средно с 13% опасността от инсулт, с изключение на населението в Южна Азия.

Според учените допустимото количество алкохол е до 10 чаши седмично като най-добри ползи за здравето се наблюдават при консумацията на вино и бира.