Алкохолно натравяне е сериозно, а понякога и смъртоносно състояние, дължащо се на приемането на големи количества алкохол за кратък период от време.

Възможно е бързото изпиване на твърде много да засегне дишането, сърдечния ритъм, да наруши телесната терморегулация и предизвиква проявлението на фаренгиалния рефлекс.

Състоянието може да възникне при възрастни или деца при случайно или умишлено поглъщане на продукти за бита, съдържащи алкохол.

Засегнатият е възможно да се нуждае от незабавна медицинска помощ. Ако подозирате, че някой около вас се е отровил с алкохол, потърсете спешна медицинска помощ веднага.

Какви са симптомите?

• Объркване;
• Припадъци;
• Забавено дишане, по-малко от 8 вдишвания в минута;
• Неравномерно дишане, разлика от 10 секунди между интервалите при вдишванията;
• Син оттенък на кожата или бледа кожа;
• Понижена телесна температура – хипотермия;
• Изпадане в състояние на безсъзнание и засегнатият не може да бъде събуден;

Не е необходимо да са налице всички признаци и симптоми, за да бъде потърсена помощ.

Човек, който е прекалил с употребата на алкохол и изпаднал в безсъзнание или не може да бъде събуден и не реагира изобщо и на много силно външно дразнене е в смъртна опасност.

Кога да се потърси лекарска помощ?

Ако подозирате, че някой се е отровил с алкохол, дори да не забелязвате характерните признаци и симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Отравянето с алкохол представлява спешно медицинско състояние.

Ако с те с някой, който е прекалил с пиенето и установите наличието на някой от признаците или симптомите, описани по-горе, ето какво да направите:

Обадете се на 112 веднага. Докато дойде линейката се опитайте да задържите засегнатия в съзнание и не го оставяйте да заспи.

• Бъдете в готовност да предоставяте информация на персонала на спешната медицинска помощ относно това какви количества алкохол лицето е изпило и от какъв вид, ако сте наясно с това, разбира се.

Не оставяйте лицето в безсъзнание само, тъй като алкохолното отравяне се отразява на и на фаренгиалния рефлекс и засегнатият може да се задави, ако повърне и може да се задуши, тъй като дихателните мускули са отслабени. Докато чакате помощ не се опитвайте да накарате човека прекалил с алкохол, защото може да се задави.

Помогнете на прекалилото с алкохол лице, когато повръща да се задържи в седнало положение. Ако е невъзможно, го оставете да легне, но се опитайте да го накарате да завърти главата си на една страна, това ще предотврати задавяне.

Лечение на алкохолно натравяне

Отравянето с алкохол е спешно състояние и лечението в домашна обстановка не е ефективно.

Опасни митове

Не можете да противодействате на последствията от алкохолно отравяне и бихте могли да предизвикате влошаване на състоянието на препилия със следното:

• Черно кафе или кофеин – не противодейства на отравянето с алкохол;
• Студен душ – шокът от студа може да доведе до загуба на съзнание;
• Опит да разходите известно време препилият– не води до по-бързо изхвърляне на алкохола от тялото;
• Ако го накарате да легне да спи, тъй като може да загуби съзнание по време на сън.

Лечението на отравянето е поддържащо, като целта да се улесни изхвърлянето на алкохола от тялото и най-често се състои в:

• Поставяне под лекарско наблюдение;
• Предотвратяване на проблеми с дишането и евентуално задушаване;
• Кислородна терапия;
• Вливане на течности венозно, за да се предотврати обезводняване;
• Прилагат се витамини и глюкоза, за да се предотвратят сериозни усложнения в тъканите в органите от отравянето.

При възрастни и деца, които случайно са погълнали метанол или изопропилов алкохол, може да се наложи поставяне на диализа.

Превенция

Пийте умерени количества алкохол, ако изобщо го правите. Ако все пак се решите, придържайте се към принцип за умереност.

При здрави зрели хора, това означава до 1 питие дневно за жени от всички възрасти и за възрастни мъже над 65-годишна възраст. За лица от мъжки пол под тази възраст са допустими до 2 питиета дневно. Когато пиете, се наслаждавайте на питието, затова трябва да го правите бавно.

Не пийте на празен стомах – когато консумирате на някаква храна, ще забавите абсорбцията на алкохола до известна степен, макар че няма да предотврати натравяне, ако прекалите.

Съхранявайте домакинските продукти на безопасни места – ако имате малки деца, дръжте продуктите като козметика, вода за уста, и медикаменти, съдържащи алкохол далече от тях. А ако държите алкохолни напитки у дома, най-добре да заключите в шкаф.

• Потърсете последваща помощ, ако имате тийнейджър, който веднъж е бил лекуван от алкохолно отравяне.

Консултации с медицински специалист и особено такъв, имащ опит с хора с химически зависимости, ще предотвратят бъдещо прекаляване с алкохол.