Описание

Амебиаза представлява паразитна инфекция на червата, причинена от Еntamoeba histolytica.

Често срещана е в тропическите райони на света, където състоянието на канализационната система е лошо, което позволява излагането на питейната вода, храната и консумативите на фекално замърсяване.

Заболяването се среща често в тропическите райони на света с недостатъчно голяма гъстота на канализационна мрежа.

Изложени на най-голям риск от разболяване са:

• Хората, пътували до тропически държави с недобра обществена хигиена;
• Имигрантите от тропическите райони с лоши санитарни условия;
• Хората, живеещи в институции с лоши хигиенни условия;
• Мъжете, които правят секс с лица от същия пол;
• Хората с отслабена имунна система или други заболявания;

Какви са симптомите?

Клиничните изяви обикновено възникват в рамките на 1-4 седмици след поглъщането на цистите. Само около 10-20% от заразените хора се разболяват от присъствието на амебата в организма им.

Симптомите в този начален етап на инфекцията са леки, например диарични изпражнения и стомашни спазми.
Ако паразитът проникне в лигавицата на червата, е възможно да предизвика амебна дизентерия.

Това е по-опасна форма на заболяването, характеризираща се с повишена честота на изхожданията с отделяне на кървави и воднисти изпражнения и тежко стомашно неразположение.

Ако протозоят навлезе в кръвния поток, е възможно да навлезе в черния дроб, сърцето и белите дробове, където да предизвика разрушаване на техните тъкани и абсцеси.

Често паразитът извършва инвазия на черния дроб. Симптомите на амебно чернодробно заболяване са фебрилитет и силна чувствителност в горния десен квадрант на торса.

Какви са причините?

Еntamoeba histolytica са едноклетъчни протозои, които проникват в човешкия организъм главно чрез поглъщане на цисти от замърсена храна или вода.

Също може да навлезе в тялото при директен контакт с фекалии.Цистите са относително неактивна форма на паразита, които могат да живеят в продължение на няколко месеца в почвата или средата, в която са били изхвърлени изпражненията.

Микроскопичните цисти се откриват в замърсена с фекалии почва, тор или вода. Те могат да се предават и от работниците, произвеждащи хранителни продукти. Заразяването може да се случи при анален секс или при клизма.

Когато цистите навлязат в организма, те проникват в стените на органите на храносмилателния тракт, където освобождават инвазивната форма на хелминта, наречена трофозоит.

Паразитите се възпроизвеждат в храносмилателния тракт и мигрират към дебелото черво, където обикновено започват да се прикрепят за стената му и е възможно да нарушат целостта ѝ като предизвикат кървава диария, колит и дори да я разрушат изцяло.

След като трофозоитите са нарушили стената на дебелото или тънкото черво, могат да навлязат в кръвния поток и посредством него да достигнат до различни вътрешни органи.

Ако те навлязат в тези органи могат да причинят абсцеси, инфекции, тежко заболяване и дори смърт.

Жизненият цикъл на амебата се счита за завършен, когато гостоприемникът започне да изхвърля нови цисти в околната среда след заразяването на изпражненията му с цисти.

Лечение на амебиаза

Лечение при неусложнените случаи обикновено се състои в 10-дневен прием на метронидазол перорално. Лекарят може да предпише лекарства за овладяване на гаденето, ако засегнатият не е в състояние да задържа храната и медикаментите, без да повърне.

Ако паразитът е нахлул в чревните тъкани или инвазията е обхванала цялото тяло, лечението трябва да се насочи и излекуването на всички увреждания, които са нанесени.

Протозоят е чувствителен към метронидазола и пълното излекуване при неусложнените случаи настъпва след около 2 седмици.

Ако обаче е проникнал във вътрешните органи, прогнозите за пациентите са добри, стига да получат подходящо медицинско лечение. Ако не се лекува, заболяването е смъртоносно.

Всяка година около 70 000 души умират от него по света.

Превенция

Поддържането на добра лична хигиена е най-добрият начин за предотвратяване на тази потенциално смъртоносна болест:

• Старателно измивайте ръцете си със сапун и вода след използване на тоалетна и преди започване боравенето с храни;

• Старателно измивайте плодовете и зеленчуците преди консумацията им от вас или семейството ви;

• Избягвайте да ядете плодове и зеленчуци, които вие лично не сте измили или обелили;

• Препоръчително е да пиете само бутилирана вода и безалкохолни напитки, ако ходите в места, където няма канализационна мрежа. Въпреки че в България дейността на Регионалните здравни инспекции е много добре регламентиране и своевременно се издават предписания, а и медиите алармират, когато водата в някое населено място в страната е негодна за пиене;

• Ако все пак имате подозрения за качеството на питейната вода, можете да я сварите, преди да я използвате или да сложите половин йодна таблетка на 1 литър;

• Избягвайте използването на лед на кубчета, освен ако сте си го направили вие във вашия хладилник или фризер и с вода, която знаете, че е годна за пиене.

• Избягвайте мляко, сирене или други непастьоризирани млечни продукти;

• Не купувайте храни, продавани от улични търговци;