Вероятно повечето от нас са чували за такива спортни травми като коляно на скачача и тенис лакът. Това са само два примера за тендинит, болезнено състояние, дължащо се прекомерното използване и натоварване на ставите.

Сухожилията представляват здрави, но гъвкави тънки във форма на ленти, които свързват мускулите и костите. Човек има около 4000 сухожилия в тялото си. Те осигуряват възможност на всеки от нас да свива коляното си, да завърта рамото си, както и да свиваме юмрук.

Тендинитът представлява възпаление на сухожилията. При това заболяване сухожилието се възпалява и може да започне да се втрива в костите поради подуването му, което прави движенията болезнени.

Тендинитът обикновено се причинява от многократни едни и същи движения с годините, от стрес или нараняване на определени мускули и стави.

Нараняване при спорт или по време на работа е сред най-често срещаните начини за придобиване на тендинит. Но повечето ортопеди са на мнение, че сухожилията губят здравето си с напредване на възрастта, тъй като губят своята еластичност и по-трудно се справят с натоварванията.

Всяка дейност, която изисква повтарящо се завъртане на китката или захващане с ръце, скачане, огъване, дърпане, бутане или повдигане може да раздразни сухожилията. Най-често биват засегнати са ръцете, лактите, китките, коленете и глезените.

Градинари, дърводелци, музиканти и други хора, чиято работа е свързана с едни същи сухожилия са изложени на повишен риск от развитие на атрит.

Ако се лекува своевременно тендинитът обикновено е бързо отшумяващо заболяване. Но може да рецидивира, ако сухожилието се натоварва отново и отново.

Ако възпалението засяга едно и също сухожилие с течение на времето, то може да се отслаби или да се разкъса.
Ако получите болка или подуване и особено, ако не можете да движите ставата си, трябва да потърсите лекарска помощ.

Лекарите могат да извършат тестове, за да се установят точните области на възпаление. Също е възможно да назначат рентгеново изследване, за да се провери дали не е налице разкъсване на сухожилието и да се изключат заболявания като артрит.

Първата стъпка при лечението на тендинит е насочена към намаляването на болката и подуването. Трябва да се остави подутото сухожилие да си почине, за да може да се излекува. Трябва да се прекъсне цикълът на възпалението, за да бъде терапията ефективна.

Лекарите обикновено предписват лекарства, които облекчават възпалението, като аспирин или ибупрофен или да назначат поставянето на инжекции с кортикостероиди или да препоръчат поставянето на шина или скоба. В такива случаи внимателните и правилно изпълняваните упражнения могат да спомогнат за укрепване на сухожилието.

Ако сухожилието се разкъса, може да бъде необходимо хирургично лечение, за да се коригира увреждането. Американски учени работят по проект за разработването на нови начини за коригиране и регенериране на сухожилията без операция.

Редовната физическа активност спомага за поддържането на силата и еластичността на мускулите, костите и сухожилията. Така се намалява риска от нараняване и тендинит. Но бъдете внимателни, не прекалявайте, за да не се нараните.

Поддържайте ставите си гъвкави, като ги загрявате и разтягате, преди физическа активност, за да се предотврати внезапно нараняване.

Превенция на тендинит

• Спортувайте редовно, за да укрепите мускулите около сухожилията;
• Когато правите физически упражнения бавно увеличавайте тяхната интензивност;
• Позиционирайте тялото си правилно, когато извършвате ежедневните си задачи;
• Правете чести почивки при повтарящи се упражнения или движения;
• Не е препоръчително да извършвате дейности, които ви причиняват болка;