Аменорея представлява нарушение на менструалната функция, при която жените в детеродна възраст /16-45-годишна възраст/ не получават менструален цикъл в продължение на половин година или повече.

Състоянието обикновено не се явява самостоятелно заболяване, а представлява симптом на генетични, биохимични, физиологични и на психоемоционални разстройства в женския организъм.

При фалшивата или лъжливата аменорея нормалните циклични и хормонални изменения в матката и яйчниците са съхранени, но менструалният секрет от гениталния тракт отсъства поради някакво анатомично препятствие.

При истинската форма на състоянието липсва овулация и забременяването става невъзможно.

Класификацията се основава на две форми на състоянието – лъжлива или фалшива и истинска.

При лъжливата и фалшивата форма анатомичните препятствия, които предотвратяват изтичането на характерния менструален секрет могат да бъдат:

• Атрезия на влагалището, шийката на майката или на девствената ципа;

• В зависимост от анатомичния порок менструалната кръв може да се натрупва в маточните тръби /хематосалпинкс/, маточната кухина /хематометра/ или във влагалището /хемотоколпос/;

В зависимост от причината истинската форма на състоянието може да бъде физиологична или патологична.

Физиологичната форма не представлява болестно състояние и се дължи на съвсем естествени състояния като бременност и лактация или специфичен възрастов период от живота на жената като детство и менопауза.

А патологичната форма на състояние служи като тревожен симптом, свидетелстващ за функционални или органични нарушения в женското тяло.

Ако менструацията не настъпва изначално в тийнейджърските години, то състоянието се означава като първична аменорея.

В случаите, когато менструацията се прекратява във връзка с каквито и да било причина, то тогава липсата на месечен цикъл се означава като вторична.

Какви са причините?

Причините за първичната липса на менструация могат да бъдат генетично обусловени /наследствени/, анатомични и психоемоционални фактори.

При много от пациентките с първичната форма на състоянието във фамилната анамнеза се отбелязва късно /след 17-годишна възраст/ настъпване на първия менструален цикъл при майката и евентуално при по-големите сестри.

В такива случаи състоянието се дължи на обуславящи фактори.

Първичната липса на месечен цикъл се наблюдава при синдром на Търнър – заболяване, характеризиращо се с хипоплазия на половите жлези в резултат на ненормално развитие на половите хромозоми.

Към анатомичните фактори за състоянието се отнасят общото забавяне на физическото развитие, което се проявява в най-различни физически характеристики като телесна слабост, поднормено тегло, недоразвити млечни жлези, тесни бедра, малък ханш и т.н., а също и аномалии в развитието на половите органи, като сраствания на влагалищния канал или на девствената ципа.

Лечение на аменорея

Лечението на първичната липса на менструален цикъл се насочва към отстраняване на всички, предизвикващи я причини.

На пациентките със синдром на Търнър се назначава пожизнена хормонално заместваща терапия /естрогенизация/.

При задържане на физическото развитие на момичетата се назначава специален хранителен режим, насочен към изграждането на мускулна и мастна тъкан и хормонално лечение, стимулиращо менструалната функция.

Хормоналната терапия трябва да се провежда под строгото наблюдение на гинеколог и ендокринолог.

Лечението на вторичната липса на менструация също има за цел премахването на причинителите ѝ.

Когато вторичната форма на състоянието е резултат от рязко понижаване на телесното тегло, за нормализирането на менструалната функция се назначават съдържащи прогестагени орални контрацептиви, които не включват в съдържанието си естрогени.

Често вторичната липса на менструация се разрешава от себе си без прилагане на хормонална терапия при поддържане на разумна физическа активност, спазване на рационален режим на хранене и на труд и почивка и при нормализиране на психоемоционалния фон.