Амнезия представлява състояние, също наричано и амнестичен синдром, характеризиращо се с загуба на спомени като факти, информация и натрупан житейски опит.

В реалния живот, за разлика от киното и телевизията, състоянието не предизвиква загуба на самоидентичност.

Вместо това засегнатите хора, обикновено са осъзнати и знаят кои са, но е възможно да срещат затруднения с усвояването на нова информация и формирането на нови спомени.

Загубата на паметта може да бъде временна /транзиторна глобална амнезия/ и постоянна.

Какви са симптомите?

Две са основните характеристики на синдрома:

• Нарушена способност за възприемане на нова информация /антерограден амнестичен синдром /;

• Невъзможност за припомняне на минали събития и по-рано възприета информация /ретрограден амнестичен синдром/;

Какви са причините?

Нормалният процес на запаметяване изисква правилното функциониране на много части от мозъка и затова всяка болест или нараняване, което го засяга може да повлияе на паметта.

Амнезията може да бъде в резултат на увреждане на мозъчните структури, които образуват лимбичната система, чиято функция е контролиране на емоциите и спомените.

Тези структури са таламуса, разположен дълбоко в центъра на мозъка и хипокампалните формации, които се намират във вътрешното пространство на темпоралните лобове на мозъка.

Когато състоянието се причинява от мозъчна травма или увреждане се означава като неврологично. Възможните причини за развитието на неврологична амнезия:

• Инсулт;

• Възпаление на мозъчната тъкан /енцефалит/ като резултат на инфекция с вирус като херпес симплекс вирус например, автоимунна реакция на злокачествено образувание някъде другаде в тялото /паранеопластичен лимбичен енцефалит/ или като автоимунна реакция при отсъствие на раково образувание;

• Липса на достатъчно кислород в мозъка, например поради инфаркт, респираторен дистрес или отравяне с въглероден оксид;

• Продължителната злоупотреба с алкохол води до дефицит на тиамин или витамин В1 – Синдром на Вернике-Корсаков;

• Тумори в центровете на мозъка, контролиращи паметта;

• Дегенеративни мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и други форми на деменция;

• Припадъци;

• Някои лекарства като бензодиазепини;

• Наранявания на главата, които предизвикват мозъчни сътресение, без значение дали поради автомобилна катастрофа или падане, могат да доведат до объркване и затруднения със запомнянето на нова информация.

Друг рядка форма на състоянието се нарича дисоциативна /психогенна/ амнезия, произтича от емоционален шок или травма, като например при жертвите на тежко престъпление.

При това разстройство, засегнатият може да изгуби личните си спомени и автобиографична информация, но обикновено само за кратко.

Лечение на амнезия

Лечението се фокусира над методи и стратегии да се подпомогне пациента да компенсира загубената си памет.

Засегнатият може да започне работа с терапевт по трудова терапия, за да научи нова информация, с която да замени тази която е изгубена или да се използват остатъчните памет като основа за възприемане на новата информация.

Много от засегнатите намират за полезно да използват модерните високотехнологични устройства като таблет и смартфон.

С малко обучение и практика, дори и хора с тежка форма на амнестичен синдром могат да използват тези електронни органайзери, за да ги подпомагат при изпълнението на ежедневните задачи.

Например смартфоните могат да бъдат програмирани да им напомнят например за важни срещи през деня или кога да вземат лекарства.

Превенция

Тъй като увреждането на мозъка е сред основните причини за амнестичния синдром е важно да се вземат мерки, за да се сведат до минимум шансовете за мозъчна травма:

• Избягвайте прекомерната употреба на алкохол;

• Носете каска, когато карате колело и предпазен колан, когато шофирате;

• Лекувайте всяка инфекция своевременно, така че да и позволите да се разпространи и да засегне мозъка;

• Незабавно потърсете медицинска помощ, ако развиете симптоми, сочещи инсулт или мозъчна аневризма;