Анална фистула е малък канал, който се развива между края на червата, по-известен като анален канал и кожата в близост до заднопроходното отвърстие /анус/.

Изглежда като малка раничка върху кожата на ануса, който представлява отвор, през който непотребните отпадъчни продукти от храносмилането напускат организма.

Перианалните фистули обикновено се класифицират като:

Прости или сложни – в зависимост от това дали канала на фистулата е единствен или с множество разклонения и няколко отвора върху кожата;

Ниски или високи – в зависимост от местоположението и на какво разстояние са от пръстеновидните мускули на аналния сфинктер;

Какви са симптомите?

Няколко са най-характерните изяви, които сочат наличието на фистула:

• Раздразнена кожа около ануса;

• Пулсираща, постоянна болка, която се усилва при сядане, ходене, дефекация или при кашляне;
• Изтичане на гной или кръв при изхождане;

Ако фистулата при вас е била причинена от абсцес, също е възможно да развиете следните допълните симптоми:

• Висока телесна температура около 38 градуса по Целзий или повече;
• Умора;
• Общо усещане за неразположение;

Ако фистулата се дължи на възпаление на червата, например поради болестта на Крон, засегнатият може да има следните оплаквания:

Коремна болка;
• Диария;
• Загуба на апетит;
• Загуба на тегло;

Най-често срещаните видове фистули са:

• Интрасфинктерни – фистулният канал преминава през вътрешния сфинктер и се отваря на повърхността на кожата до ануса;

• Транссфинктерни – фистулният канал преминава през мускулите тъкани на вътрешния и външния сфинктер и се отваря на повърхността в близост до кожата на ануса;

Други видове фистули могат да бъдат:

• Вътрешният им отвор е в друга част на дебелото черво;
• Развиват се във форма на подкова, като краищата на фистулният канал се отваря от двете страни на ануса;
• Разширяват се в различна посока и фистулният канал не се отваря в ануса;

Какви са причините?

Перианалната фистула най-често се причинява от анален абсцес, който може да бъде резултат на заболявания, засягащи червата.

Аналният абсцес представлява натрупване на гной, което предизвиква болезнени усещания. Обикновено се развива около малка жлеза вътре в ануса след инфектирането на пространството след нея с бактерии.

Причината за появата на абсцеси е неизвестен, въпреки че се наблюдават по-често при хора с имунна недостатъчност като при болните от СПИН.

Абсцесите се лекуват с антибиотици и повечето случаи се налага изцеждане на заразената течност. Ако аналният абсцес се спука, преди да започне лечението му, може да предизвика формирането на фистула.

И ще се появи такава, ако абсцесът не бъде напълно излекуван или ако заразената течност не е напълно изцедена.

При приблизително 30-50% от хората с анален абсцес, впоследствие се формира фистула. А около 80% от случаите на фистули се дължат на инфекции в ануса.

Лечение на анална фистула

Обикновено се налага хирургично лечение като в много малко от случаите настъпва излекуване от само себе си.

Видът на процедурата, която ще се приложи се определя в зависимост от позицията фистулата и дали се квалифицира като проста или сложна.

Целта на операцията е да излекува фистулата като се избегне увреждане на мускулите на сфинктера, което може да доведе до инконтиненция на червата, при което засегнатият не е в състояние да контролира изпразването на червата.

При 85-90% от случаите се прилага фистулотомия, която се състои в отваряне чрез разрез на цялата дължина на фистулния канал от вътрешния до външния му отвор и хирургът прочиства съдържанието му, след 1-2 месеца фистулата ще се излекува и от нея ще остане само плосък белег.