Явно провокиран от изявлението, което направиха по-рано днес от здравното министерство на Гърция по повод новите ограничения, заради COVID-19, здравният министър проф. Ангелов побърза да успокои, като обяви, че настоящите мерки са достатъчни и няма да бъдат налагани нови.

Отпадат ограниченията за публиката на спортни събития

Напротив след специалната пресконференция бе издадена нова заповед, с която се разрешават футболните срещи и спортните мероприятия с до 1000 души публика в един сектор при спазване на дистанция от най-малко 1,5 метра или през седалка.

Това ограничение важеше до преди 10 юли, когато бяха ограничени футболните срещи пред публика, заради достигане на пик на заразените.

По време на пресконференцията здравният министър посочи, че стриктно ще се следи за спазването на дистанцията по време на спортните събития.

Контролните органи ще имат задължението да преглеждат записите от мероприятията и да налагат да пишат актове, ако установят нарушаване на ограниченията. Целта е да се постигне възпитателния ефект спрямо тях и останалите да се въздържат да спазват дистанция.

Изразените по-рано през деня опасения от главния държавен здравен инспектор д-р Кунчев по повод рекордния брой случаи на летален изход през изминалото денонощие, сякаш бяха опровергани от здравния министър, който заяви, че лечебните заведения у нас са в готовност и могат да поемат всеки, който се нуждае от медицинска помощ с COVID-19.

Здравната система може да поеме още заболели с COVID-19

Достатъчно са и леглата и в интензивните отделения, не се наблюдава претоварване, макар и да имаше някои данни по повод усложнената епидемична обстановка в област Добрич.

За готовността на здравната ни система да поеме повишеният наплив от заразени, проф. Ангелов докладва на среща при премиера.

Няма основания за безпокойство по повод задържането на заболелите на високи нива. Нуждаещите се от медицинска помощ няма да останат необслужени от лечебните заведение, поради съществуващата координация между различните звена, като е обхваната и системата на Спешната медицинска помощ.

Борисов коментира, че не се предвиждат ограниченията като от периода на извънредното положение и бизнеси няма да бъдат затваряни, нито пък ще бъдат спирани хората да пътуват.

Главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев също участва в срещата при премиера и изрази становище, че строги ограничителни мерки не са необходими на този етап.

Не бе коментирана ситуацията във връзка с наложените на български граждани ограничения за пътуване в редица европейски държави, сред които дори и от Украйна.

Близо до Гърция, но пък в червен списък на редица държави

Страната ни е включена в червен списък за пътуване от немалко европейски държави. Премиерът коментира, че у нас мерките са най-леки, но пък по заболели през последната седмица сме след Гърция, където се откриват най-малко.

Д-р Кунчев информира за епидемиологичната обстановка на Балканите, като страната ни е вече не е с най-много заразени. Пред нас по този показател са Сърбия, Босна и Херцеговина, както и Северна Македония.

По брой заразени, които се установяват на дневна база страната ни е преди Гърция, тоест ако южната ни съседка е с най-малко заболели, то ние сме с малко повече. 

Премиерът също така разпореди да се проследява постоянно как върви изплащането на допълнителните компенсации за работещите на първа линия, за които са предвидени по 1000 лв. към заплатите – за лекари, санитари, лаборанти, медицински сестри и всички останали, които всеки ден се сблъскват лице в лице с реалностите на COVID-19.

В понеделник от Чехия въведоха ограничения за влизането от Румъния, което касае и български граждани, които минават транзит оттам за Западна Европа.

Северната ни съседка, която поддържа високи нива на нови заразени, е включения в червен списък на Чешката република, и всички, които идват от Румъния, трябва да са преминал транзит за не повече от 12 часа.

Ако преминаването през територията на Румъния на български граждани е с продължителност по-голяма от тази, която е определена от чешките власти, то ще е необходим или PCR тест, или задължителна изолация, посочват още от Външно министерство.

Дали стабилизирането на нивата на заразените в границите между 100 и 330 от началото на юли, ще доведе в следващите дни до отпадане на част от ограниченията за пътуващи български граждани, предстои да разберем.