Ангиолипом на бъбреците – това е доста често срещано новообразувание, локализиращо се в в бъбречната тъкан и развиващо се от съдовите структури, мастния компонент и известно количество гладки мускулни клетки.

Този тумор обикновено е с доброкачествена природа. Точният механизъм на неговото развитие към момента все още остава под въпрос.

Това заболяване, в преобладаващия брой случаи не се съпровожда с никакви клинични проявления.

Изключение са тези случаи, когато туморът е с големи размери.

Най-разпространеното усложнение при тази патология е разкъсване на новообразуванието с кръвотечение впоследствие. В редки случаи ангилипомът може да придобие злокачествен характер.

Достоверно е известно, че ангиолипомът на бъбреците е достатъчно разпространено заболяване.

Но точни данни относно неговото разпространение няма във връзка с честотата безсимптомно протичане на тази патология.

Сред всички получили това образувание само 20% са мъже

Защо жените в по-голяма степен са предразположени към това заболяване засега не е известно. Ангиолипом може да се срещне във всяка възраст. Но основна група са хора, които са от 40 до 50 години.

Ангиолипом – това е тумор, който е с много бавен растеж. Според статистиката, по-малко от 30% от хората с тази диагноза имат нужда от хирургична интервенция.

Клинични проявления от страна на бъбреците обикновено възникват, когато туморът достигне до 4 сантиметра в диаметър.

Точни сведения защо се развива тази болест засега отсъстват

Смята се, че ролята във възникването на ангиолипом може да изиграе наследствената предразположеност.

Също е установено, че доста често това новообразувание се формира на фона на съществуващи хронични възпалителни процеси в органите на отделителната система.

Като пример може да се приведе хроничен гломерулонефрит или пиелонефрит. Но някои учени твърдят, че именно новообразуванието е причина за първична възпалителна реакция.

Предполага се, че определен принос в образуването на ангиолипом на бъбреците могат да внесат различни ендокринни нарушения.

Често този тумор се открива на жени в период на менопауза, които се характеризират със значителни хормонални промени.

Освен това са установени няколко случая, когато новообразуванието е започнало да расте по-бързо при бременност.

Редица учени изказват мнение, че развитието на ангиолипом може да се предизвика от определени вируси.

Но до днес какъвто и да е конкретен вирус не е бил открит, и като цяло тази теория предизвиква множество съмнения.

Ако се направи равносметка, то може да се каже, че повечето лекари са на мнение, че в основата на възникване на ангиолипом е въздействието върху организма на едновременно няколко фактора. Всеки един от тях в една или друга степен оказва своето въздействие.

В класификацията на този патологичен процес са включени 3 основни негови форми: спорадична, наследствена и форма с неизяснена етиология. При повече от 80% от случаите се среща спорадична форма.

Характеризира се с появата в бъбрека на малък тумор, който не израства в околните тъкани и който е с малки размери. Тази форма не се съпровожда с каквито да е малки размери.

При наследствена форма възникналото новообразувание се съпътства от генетични заболявания, например, туберозна склероза.

Симптоми при ангиолипом на бъбреците

Повечето случаи на ангиолипом не се съпровождат с никакви симптоми. Много хора живеят с това и не се досещат за съществуващия проблем.

Клиничните проявления възникват когато туморът е достигнал 40 милиметра в диаметър и е започнал да оказва притискащо въздействие на бъбречната капсула.