Описание

Гломерулонефрит представлява възпаление на малките филтри в бъбреците /гломерулите/. Те отстраняват излишната течност, електролити и отпадъци от кръвта, като по този начин се образува урината.

Също така гломерулната болест може да се прояви с внезапно възпаление – остра форма, или да настъпи постепенно – хронична.

Ако заболяването се появи от само себе си, то се означава като първично. Ако друго клинично състояние като диабет или лупус е причината, тогава се определя като вторично.

Силно или продължително възпаление, засягащо гломерулите може да увреди бъбреците.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на заболяването се определят в зависимост от неговата форма – остра и хронична. Първият признак, че нещо не е наред, може да се появи при рутинно изследване на урината.

Най-честите симптоми са:

• Розова или с цвят на кола урина, поради наличието на червени кръвни клетки в нея /хематурия/;
• Високо кръвно налягане – хипертония;
• Задържане на течности – забележимо подуване на лицето, ръцете, краката и корема;
• Обща отпадналост от анемията или поради бъбречната недостатъчност;

Ако имате някой от горепосочените симптоми, потърсете лекарска помощ възможно най-скоро.

Какви са причините?

Много заболявания и състояние могат да предизвикат възпаляване на гломерулите. Въпреки това в някои случаи причина не може да бъде установена.

Клиничните състояния, които могат да станат причина за възпаление на гломерулите:

Постстрептококов гломерулонефрит – възпаление на малките филтри на бъбреците може да се развие 1-2 седмици след възстановяването от инфекция със стрептококи в гърлото или по-рядко от кожна инфекция /импетиго/.

За да се пребори с бактериалната инфекция имунната система произвежда допълнителни антитела, които е възможно да попаднат в гломерулите и да предизвикат тяхното възпаление.

Децата са изложени на голям риск, но и възстановителният период при тях е по-кратък.

Бактериален ендокардит – възможно е бактерии да проникнат в кръвта и да попаднат в сърдечната тъкан, което предизвиква инфекция в едната или повече от сърдечните клапи.

Рискът от развитие на това клинично състояние е по-голям при хора със сърдечен дефект например повредена или поставена изкуствена клапа.

Бактериалният ендокардит провокира развитието на възпаление на гломерулите, но точната взаимовръзка между двете състояния не е установена.

Вирусни инфекции - HIV вируса, хепатит В и С могат да станат причина за гломерулонефрит;

Лупус – хроничното възпалително заболяване може да засегне множеството органи и системи на тялото, най-често това са кожата, ставите, бъбреците, кръвните клетки, сърцето и белите дробове.

Синдром на Гудпасчър – рядко имунологично белодробно заболяване, което може да имитира пневмония, което предизвиква кръвоизливи в белите дробове, както и възпаление на гломерулите;

IgA – нефропатия – характеризираща се с повтарящи се пристъпи на хематурия, това първична форма на гломерулната болест се дължи на отлагането на имуноглобулин А в бъбреците. Тази патология може да прогресира в продължение на години без забележими симптоми.

Лечение на гломерулонефрит

При установяване на кое да е бъбречно заболяване лекарите съветват следното:

• Ограничаване приема на сол, за да се предотврати или сведе до минимум задържането на течности, появилият се в резултат на това оток и хипертония;

• Поддържане на теглото в нерискови за здравето граници;

• Контролиране нивата на кръвната захар при съпътстващ диабет;

• Отказване на тютюнопушенето;

• Намаляване консумацията на храни, съдържащи белтъци и калий, като така се постига намаляване натрупването на отпадъчни продукти в кръвта.