Антибиотици и хормони в месото - с какво храним децата си
Полезно

Месните продукти са задължителна част от менюто на човека и незаменим източник на витамини, белтъци и желязо за пълноценния растеж и развитие на децата.

Но, когато купим пиле от магазина, за да зарадваме най-любимото си същество с вкусна и полезна вечеря, не се замисляме, как е отглеждано това пиле.

Макар и този въпрос да е много важен.

Използваните в селското стопанство препарати за стимулиране на ръста на животните, частично остават в месото и могат да навредят на здравето.

Какво всъщност попада в нашия организъм?

Хормони и антибиотици в животновъдството

Съвременното животновъдство произвежда в продукция в големи обеми и за кратки срокове, за да осигури нуждите на населението от месо.

Без трикове постигането на тази цел е невъзможно.

Антибиотиците и хормоните са 2-та основни начина за стимулиране на растежа на животните.

Средата на миналия век се превърна в началото на ерата на употребата на антибиотици в хранителната индустрия по цял свят.

Многобройни изследвания потвърждават ефективността и икономическата изгода от тяхното използване.

Премахването или ограничаването на толкова важен етап в процеса на производство вече е твърде сложно.

За антибиотиците е известно, че са средства за борба с инфекциозните заболявания и възниква резонният въпрос – как могат да ускорят растежа на животните?

Доказано е, че ниските дози антибактериални препарати убиват вредните бактерии в червата на животните и така повишават апетита и усвояването на хранителни вещества.

От това се обуславя и бързото наддаване на килограми. Високите дози изпълняват друга задача – лечение и профилактика на инфекции при младите животни.

Използването на хормони в селското стопанство съвсем не е новост.

Стероидите, а също и половите хормони – тестостерон и естрогени, способстват за наддаване и растеж на животното, но изменят и външния му вид.

Мъжките и женските индивиди изглеждат еднакво, тъй като техният хормонален фон е изкуствено нарушен.

Проблемът с устойчивостта на бактериите към антибиотиците

Активното използване на антибактериални препарати породи проблем, който е актуален не само в селското стопанство, но и в медицината.

Бактериите постепенно се приспособяват и образуват устойчиви фактори към антибиотиците.

Техните щамове са опасни и при недостатъчна термична обработка, могат да попаднат в човешкия организъм и да станат причина за заболяване.

Терапията в този случай е много сложна задача, заради множествената резистентност, невъзприемчивост на бактериите към лекарствените препарати

Високите дози антибиотици, които се използват за борба с инфекциите при младите животни, се изхвърлят от организма и не оставят следи в месото.

Но недобросъвестни производители могат и да не изчакат колкото време е необходимо за окончателното изхвърляне на лекарството и да убият по-рано животното.

Постоянната употреба на месо със следи от анбитибиотици спомага за развитието на развитието на резистентност към бактерии, които са нормална флора на човека.

Но могат да предизвикат заболяване при понижаване на имунния статус.

СЗО препоръчва при отглеждане на животни да се използват антибиотици, които са без медицинско значение, тоест не се използват за лечение на хора. Така може да се избегне проблема с бактериалната устойчивост.

Влияние на антибиотиците върху детския организъм

Хормоните, особено стероидите, продължително време се съхраняват в месото, издържат на дълбоко замразяване и обработка с високи температури.

От храната лесно се абсорбират в червата, попадат в кръвта и се намесват във функцията на ендокринната система.

Най-неблагоприятно това влияе на бременните жени и на децата.

Детският организъм расте активно, и това се случва под влиянието на ендокринната система.

Именно фината ѝ функция осигурява хармонично както физическо, така и умствено развитие.

Например, употребата на месо с женски и мъжки полови хормони може да доведе до ранен пубертет.

Или пък да се наруши правилното формиране на тялото.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 204

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg