Острата, нетърпима болка и прочие неприятни симптоми на  хемороидите са познати на милиони хора по света.

Хроничното заболяванe винаги има навика да напомня за себе си в най-неподходящия момент.

Например, по време на коледните и новогодишни празници.

Рецидив на заболяването могат да предизвикат промените в нормалния хранителен режим и на начина на живот.

За профилактика на обострянето на патологията можете да се възползвате от простите, но ефективни съвети на популярния медицински портал Lechenie.bg

Далеч не всички традиционни празнични ястия са полезни за хора с хемороиди.

За да не изпитвате болки и да не ви измъчва запек след празничните трапези, трябва да подходите разумно при изготвянето на коледното и новогодишното меню.

Пациентите с хемороиди трябва задължително да планират хранителния режим през празниците.

Най-важният съюзник в борбата със запека, болката и другите симптоми на патологията са растителните влакна.

Фибрите помагат за сформиране на хранителна бучка и облекчават нейното придвижване през целия стомашно-чревен тракт,като така се улеснява и изхождането.

Най-добрите хранителни източници на баластни вещества са:

• Зеленчуци и пълнозърнести;

• Листни зеленчуци, семена, плодове, бобови;

• Ядки, плодове, водорасли;

Всички те, в любими комбинации и вариации, трябва да преобладават на празничната трапеза.

Най-добре ще е, ако ястията от тях са приготвени без температурна обработка или с минимално нейно участие.

За предпочитане са:

• Салати от пресни продукти от растителен произход;

• Гарнитура от зеленчуци, зърнени, приготвени на пара;

Отличен вариант са и ястия от кисело зеле. Освен това те съдържат добро количество баластни вещества, в процеса на ферментация зеленчуковото ястие се обогатява с полезни бактерии.

Последните въздействат благоприятно на състоянието на микробиома на човека, обитаващ лигавиците на стомашно-чревния му тракт.

Ако „народът“, състоящ се от полезни микроорганизми, е „сит и весел“, храносмилателната система ще работи като часовник.

А това означава, че ще намалее риска от появата на симптоми на хемороиди.

Изключение може би са бобовите, които трябва да се накисват във вода за 10-12 часа, а след това да се сварят, докато станат напълно готови.

И да имате анални фисури и хемороидите да кървят, не трябва да се отказвате от фибрите.

Но при избора на храни трябва да се отчетат особеностите на клиничната картина.

За да не се усилва болката, да не се предизвиква кръвотечение и за да не се травмират допълнително лигавиците на дебелото черво, не трябва да се консумират:

• Пълнозърнести храни;

• Семена и бобови;

• Кръстоцветни;

Суровите зеленчуци е най-добре да се приготвят по възможно най-полезните начини:

• На пара;

• Варени и леко запечени;

За да се избегне механично раздразнение на тъканите на дебелото черво, ястието трябва да се смели на блендер преди консумация.

За да не изглежда пациентът с хемороиди като извънземен на празничната трапеза и да не се чувства изолиран, са препоръчителни универсалните и обичани от всички българи ястия.

Сред тях са картофеното пюре, а също и от тиквички и патладжани и т.н. И тези ястия са своеобразно лекарство:

• Скорбялата, съдържаща се в картофите, нежно обвива лигавиците на дебелото черво, превръщайки се в лекарство за възпалените участъци;

• Тиквичките, патладжаните и морковите и другите съставки на овощните ястия стимулират моторната функция, подпомагайки активацията на ленивите черва;

Много полезни за хората, които изпитват периодични болки и други симптоми на хемороиди, са нерафинираните растителни масла.

Сред тях са лененото и сусамовото масло, както и зехтинът.