6-валентен хром е популярен химически елемент. Използва се при производство на неръждаема стомана, текстилни бои, безир за дърво, за хромиране и пр.

6-валентният хром е признат канцероген при вдишване, но при поглъщане с храна и вода също вреди на организма. За разлика от по-разпространената му 3-валетна форма, лесно се транспортира в клетките на човешкия организъм.

6-валентен хром - мощен канцероген, който се неутрализира 

Засега са неизвестни начини за борба с неблагоприятното въздействие на 6-валентния хром, освен прекратяване на производствените процеси, където се използва. Но все още вредният елемент продължава да прониква в клетките и да увеличава риска от рак.

Но новото изследване, проведено от специалисти от Университета Oliviet Nazarene с използване на човешки клетки, показва, че за защита от вредното въздействие на 6-валентен хром помагат антиоксиданти.

В изследване, целта на което била да се изясни, дали антиоксидантите могат да предотвратят клетъчната токсичност, учените анализирали 2 типа клетки на човека с различни концентрации на 6-валентен хром.

Те наблюдавали токсичните ефекти за двата типа клетки при концентрация над 200 млрд.

Цитруси и зелен чай - силни антиканцерогени

По-нататъшните опити показват, че тази токсичност може да се блокира от витамин С в количество 10 млн. или от антиоксидант, съдържащ се в зеления чай. А на витамин С, както е известно, са богати цитруси, ягоди, киви, зеле и др.

В други експерименти изследователи наблюдавали мутации на ДНК в бактериите, подлагащи се на въздействието на 20 млрд. и повече атома 6-валентен хром. Но тези мутации не възникнали при обработване с витамин С.

Въз основа на получените данни учените планират разработването на иновативни средства за пречистването на водата и на въздуха. А към момента могат да ни посъветват да не забравяме за зеления чай и за портокалите

Напитката и цитрусите не само ще ни осигурят сравнително надеждна защита срещу опасни канцерогени, но и помагат за предотвратяване на характерните за пролетта настинки и хреми.

Организмът си набавя така необходимите му през пролетта полезни витамини и същевременно се неутрализира негативното въздействие върху здравето на тежките метали, сред които попада и хрома.