Една и съща напрегната ситуация при един човек може да протече относително безболезнено, а при друг предизвиква цял букет от неприятни последствия.

Важно е да се научим да управляваме напрегнатите ситуации, с които се сблъскваме, за да не става стреса причина за нервни сривове и депресии.

Как бързо да свалим напрежението и да се успокоим

1.Абстрахиране от ситуацията

Има лесен психологически трик за успокояване на нервите – да погледнем отстрани на случващото се. Погледнете на ситуацията така, сякаш не сте сами, а някой друг е на ваше място.

Тази практика помага за намаляване на нервното напрежение и за справяне със страха преди важно работно съвещание, например. Възможно е, например, случващото около нас да не плаши толкова и да ни кара да се вълнуваме.

Опитайте поне за няколко минути да се разсеете и да забравите за стресовата ситуация – погледнете навън, към небето, пейзажа.

2.По-дълбоко дишане за успокоение

През 2017 г. учени от Стандфордския университет публикуваха резултати от изследвания, които потвърждават, че дълбокото диафрагмено дишане е ефективен метод за релаксация, благотворно влияе на физическото и на психическото здраве на човека.

Всичко е много просто – колкото по-бързо дишаме, толкова по-висока е степента на тревожност, докато дълбокото вдишване способства за отпускане.

Психолозите, още преди научното потвърждение на теорията са препоръчали дихателна гимнастика като ефективно средство за борба с нервното напрежение.

Най-лесният начин за успокояване в стресова ситуация – дълбоко вдишване, брои се до 10, а след това бавно се издишва. Това помага негативните емоции да се държат под контрол.

3.Миене на съдовете за разсейване от проблемите

Учени от Флорида са убедени, че миенето на съдове е отличен начин за справяне със стреса и с безпокойството.

Шумът на течаща топла вода, аромат на веро, звукът на чисти съдове – всичко това според учените е позитивен релакс и начин за понижаване на тревожността.

Опитайте малко да се разсеете от нещата, които ви тревожат, като измиете съдовете. Възможно е битовата рутина да е това, от което имате нужда сега.

Учените настояват, че при миене на съдове, само това трябва да се прави. Следва да се опитаме да се фокусираме върху този процес.

На този принцип „работят” и другите неща. Дори лекото почистване на работното място помага за абстрахиране и за успокояване на нервите.

4.Подберете аромати против стрес

През 2017 г. група учени от Хонконг представи изследвания, научно потвърждаващи, че ароматерапията може да стане спомагателно средство за борба със стреса и дори за лечение на депресия.

Най-ефективен метод е ароматерапевтичния масаж, който също доказва своята ефективност.

Ароматите могат мигновено да ни върнат сетивата – да спомогнат за намаляване на напрежението, за отпускане и за успокоение. Най-важното е да се избере „правилният” аромат.

Направете си аромалампа с лавандула, черен кимион, канела и кедър.

Етеричните масла в големи дози могат да предизвикат световъртеж и главоболие, затова не прекалявайте с концентрациите аромат.

5.Позитивни емоции от любимата музика

Любимата музика е релакс и добро настроение. Помага за справяне с нервната възбуда в стресова ситуация. Най-простият метод, който работи.

Създайте си позитивен музикален фон. Ако към момента не разполагате с възможност да си пуснете любимата песен силно, можете да използвате слушалки.

И не е важно каква е тази музика – класика или рок. Всяка песен, която ви харесва, активира отделянето на ендорфини.

6.Усмивка за повдигане на настроението

Едва ли в стресова ситуация ви се иска да се смеете. Но опитайте поне да се усмихнете. В мозъка веднага постъпва сигнал за щастие – не е важно дали в този момент тези емоции са ви далечни, и организмът започва да образува ендорфини.

Съвсем скоро сърдечният ритъм и дишането ще се върнат към нормата.

7.Разходка за намаляване на стреса

Звуците на природата успокояват и спомагат за намаляване на стреса. Това е шум на дъжд и вятър, шумолене на листа, пеене на птици.

Изпълнете с тези звуци пространството наоколо, за да се презаредите и да се разсеете от проблемите.