Хиалуронова киселина – това е естествен полизахарид, който участва в разпределението на вода в тъканите.

Обикновено използването ѝ се асоциира с разкрасителните процедури с козметиката и с красотата, но нейното използване отдавна е преминало в практическата медицина и във стоматологията в частност.

Зъболекарите активно и успешно използват хиалуроновата киселина в лечението на различни заболявания на венците, в рамките на естетичната стоматология, а също и при имплантацията на зъби.

Свойства и приложение на хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина има редица свойства, които обясняват нейното използване в някои области на медицината и на зъболекарския стол съответно:

  • Противовъзпалително – това свойство се използва при лечение на някои заболявания на пародонта – пародонтит, пародонтоза. Това действие обяснява използването на киселината във възстановителния период след имплантация при пациенти с утежнена анамнеза;
  • Потискането на растежа и развитието на бактерии оправдава активното използване при лечението на гнойни форми на възпалителни заболявания на венците – някои форми на гингивит, а също и пародонтити;
  • Поради уникалните си регенерационни свойства хиалуроновата киселина се използва активно в постоперативните периоди след хирургични интервенции, имплантации включително;
  • Изследванията показват, че хиалуроновата киселина способства за стимулация на растежа на костната тъкан, а също и помага за стабилизиране на костните и титаниеви импланти;
  • Ако говорим за естетична стоматология, то именно в тази област зъболекарите намират широко приложение на хиалуроновата киселина, например, за възстановяване на венечните папили, а също и при лечение на рецесия – отпускане на венците;
  • Изследванията и практическата употреба на хиалуронова киселина доказват нейната ефективност при лечение на заболявания и дисфункция на темпоромандибуларната става;

Това са само някои свойства на хиалуроновата киселина, обясняващи нейното използване в областта на денталната медицина и в други области на медицината.

Заболявания на темпоромандибуларната става

Дисфункция на тази става може да се предизвика от различни патологии на устната кухина, например, липсата на зъби, а също и повишено натоварване на ставите, поради неправилно разпределение на дъвкателното натоварване.

Сред симптомите на дисфункция и заболявания на темпоромандибуларната става могат да се отнесат:

  • Пукане при дъвчене и отваряне на устата;
  • Болки с различни характеристики;
  • Нарушения при отваряне на устата;
  • Други неприятни усещания, пречещи на нормалния начин на живот;

Да припомним, че хиалуроновата киселина – това е компонент на течността, която запълва ставите за намаляване на триенето на повърхностите. Често именно намаляването на количеството на тази течност, и на киселината в частност, се обяснява формирането на дисфункция на ставата.

Инжекциите на тази киселина в ставната торбичка помагат за попълване на свойствата и функциите на течността, като по този начин се нормализира работата на ставата.

За краткия промеждутък от време пациентите отбелязват намаляване, а след това и пълно изчезване на болките. Възстановява се амплитудата на движение на ставата.

Показания, дозировки, курс на лечение се определят от зъболекаря след анализ на клиничната картина и оценка на състоянието на пациента.

Пациентите трябва да разбират, че патологиите на темпоромандибуларната става са сериозен проблем, който се отличава със сложно лечение, като винаги се изисква комплексен подход.

За лечението на заболявания на венците

Възпалителните и възпалително-дистрофичните заболявания на венците са сериозен проблем, който изисква комплексен подход и продължително лечение.

Съчетанието на хиалуронова киселина с различни лекарствени препарати е препоръчително при лечението на тези заболявания. И прогнозите са положителни и радващи.