Лептоспироза , позната още като „Заешка треска“ е сравнително рядка бактериална инфекция, която се причинява от щам на лептоспирите. Най-често се предава от животни на хора, когато човек с незараснали рани по кожата влезе в контакт с вода или почва, която е била замърсена с животинска урина. Бактерията може да навлезе в тялото през очите или лигавиците. Най-често животните, които са носители и предават бактерията са плъхове, порове, лисици и други гризачи.

Какви са симптомите?

При хората заболяването може да предизвика широк спектър от симптоми:

  • Висока температура, главоболие, втрисане и мускулни болки;
  • Жълтеница, зачервяване на очите, болки в корема;
  • Диария, обрив и повръщане;

Много от тези симптоми могат да бъдат объркани с други заболявания. В някои случаи някои от заразените лица могат да не развия всички симптоми, а само някои от тях.

Периодът между излагането на заразен с лептоспири източник до разболяването е от 2 дни до 4 седмици. Заболяването лептоспироза започва с внезапно вдигане на висока температура. Заболяването може да протече на 2 фази. След 1-та фаза заразеният може да се възстанови за известно време, но след това е възможно отново да се разболее.

Ако инфектираният развие втората фаза, то тя протича по-тежко. Болният може да получи бъбречно или чернодробно увреждане или менингит. Тази фаза се нарича още болест на Вейл.

Заболяването продължава от няколко дни до 3 седмици или по-дълго. Без лечение възстановяването може да отнеме няколко месеца.

От какво се причинява?

Бактерията Leptospira може да се пренася от прилепи, овце, кучета, мишки, коне, говеда, биволи и прасета. Бактериите обикновено живеят в бъбреците на животните и се изхвърлят, когато уринират и да заразят почвата и питейната вода. Бактерията може да оцелее в почвата или във водата в продължение на месеци.

Хората могат да се заразят при:

  • Пиене на заразена с бактерии вода;
  • Контакт със заразена вода или почва, ако имат незараснали рани по кожата;
  • Контакт със заразена почва или вода посредством очите, носа или устата;
  • Контакт с кръв на заразено животно /по-рядко/;

Хората по-рядко се заразяват. Огнища на инфекция могат да възникнат при наводнения. Също така рядко бактерията може да се предаде на друг човек, но е възможно заразяването може да стане при полов акт или при кърмене.

Лечение на лептоспироза

Ако заболяването бъде открито в по-ранен стадий, лекарят предписва 5-7 дневен курс на лечение с антибиотици – най-често тетрациклин пеницилин или доксициклин.

Когато заболяването не бъде открито навреме, заразеният трябва да бъде хоспитализиран и антибиотиците да бъдат вливани интравенозно. В зависимост от това кои органи са засегнати може да е необходима кислородотерпия или апаратна вентилация за подпомагане на дишането.

При засягане на бъбреците, болният се поставя на хемодиализа. При хоспитализирането се вливат интравенозно и течности за хидратация на болния и се осигуряват основните хранителни вещества също интравенозно.

Времетраенето на болничния престой се определя от лекуващия лекар, като може да варира от няколко седмици до няколко месеца. Продължителността на престоя зависи най-вече от това как болния се повлиява от антибиотичното терапия и до каква степен са засегнати или увредени органите.

Как можем да се предпазим?

Вероятността от заразяване в страната към момента е малко по-висока поради продължителните валежи и свързаните с тях локални наводнения. Препоръчително е при плуване в сладководни басейни като язовири или езера на откритите рани да се поставят водоустойчиви превръзки.

Рискът от заразяване се увеличава, ако във водоема, в който се къпете има изтичане на фекални води, затова е препоръчително избягване къпането в такива водоеми. За предпочитане за лятно разхлаждане са бързотечащи води, тъй като температурата на водата е по-ниска, а и постоянното движение на водата не позволява развитие на каквито и да било бактерии.