Лептоспироза , позната още като „Заешка треска“ е сравнително рядка бактериална инфекция, която се причинява от щам на лептоспирите.

Най-често се предава от животни на хора, когато човек с незараснали рани по кожата влезе в контакт с вода или почва, която е била замърсена с животинска урина.

Бактерията може да навлезе в тялото през очите или лигавиците. Най-често животните, които са носители и предават бактерията са плъхове, порове, лисици и други гризачи.

Какви са симптомите?

При хората заболяването може да предизвика широк спектър от симптоми:

  • Висока температура, главоболие, втрисане и мускулни болки;
  • Жълтеница, зачервяване на очите, болки в корема;
  • Диария, обрив и повръщане;

Много от тези симптоми могат да бъдат объркани с други заболявания. В някои случаи някои от заразените лица могат да не развия всички симптоми, а само някои от тях.

Периодът между излагането на заразен с лептоспири източник до разболяването е от 2 дни до 4 седмици. Заболяването лептоспироза започва с внезапно вдигане на висока температура.

Заболяването може да протече на 2 фази. След 1-та фаза заразеният може да се възстанови за известно време, но след това е възможно отново да се разболее.

Ако инфектираният развие втората фаза, то тя протича по-тежко. Болният може да получи бъбречно или чернодробно увреждане или менингит. Тази фаза се нарича още болест на Вейл.

Заболяването продължава от няколко дни до 3 седмици или по-дълго. Без лечение възстановяването може да отнеме няколко месеца.

От какво се причинява?

Бактерията Leptospira може да се пренася от прилепи, овце, кучета, мишки, коне, говеда, биволи и прасета.

Бактериите обикновено живеят в бъбреците на животните и се изхвърлят, когато уринират и да заразят почвата и питейната вода. Бактерията може да оцелее в почвата или във водата в продължение на месеци.

Хората могат да се заразят при:

  • Пиене на заразена с бактерии вода;
  • Контакт със заразена вода или почва, ако имат незараснали рани по кожата;
  • Контакт със заразена почва или вода посредством очите, носа или устата;
  • Контакт с кръв на заразено животно /по-рядко/;

Хората по-рядко се заразяват. Огнища на инфекция могат да възникнат при наводнения. Също така рядко бактерията може да се предаде на друг човек, но е възможно заразяването може да стане при полов акт или при кърмене.

Лечение на лептоспироза

Лечението на лептоспироза е от съществено значение за бързо възстановяване и предотвратяване на сериозни последствия. В случай на ранно откриване на заболяването, лекарят обикновено предписва курс от 5-7 дни с антибиотици.

Сред често използваните антибиотици са тетрациклин, пеницилин или доксициклин. Тези лекарства са насочени към унищожаване на бактериите от рода Leptospira и спират развитието на инфекцията.

В случай, че заболяването не бъде открито в ранен етап, хоспитализация може да бъде неизбежна. В такива ситуации, антибиотиците се прилагат интравенозно, осигурявайки по-бързо и ефективно въздействие.

В зависимост от тежестта на случая и засегнатите органи, може да се наложи кислородотерапия или дори апаратна вентилация, които са насочени към подпомагане на дихателната функция.

При засегнати бъбреци, болният може да бъде поставен на хемодиализа, което помага за филтрирането на кръвта и извеждане на токсините.

Във връзка с хоспитализацията, важен аспект е и вливането на течности интравенозно, което поддържа хидратацията на пациента.

Освен това, осигуряването на основни хранителни вещества интравенозно е от съществено значение, особено ако болестта засяга системите за усвояване на храната.

Продължителността на болничния престой варира и зависи от реакцията на пациента на антибиотичната терапия и степента на засегнатост на органите.

Лекарят, след мониторинг и оценка, определя подходящото времетраене на престоя, което може да бъде от няколко седмици до няколко месеца.

Важно е да се продължи лечението до пълното оздравяване, като се следят внимателно симптомите и реакциите на пациента, за да се гарантира успешното преминаване през заболяването.

Как можем да се предпазим?

За да се предпазите от лептоспироза, е важно да се предприемат определени предпазни мерки. Първо, когато плувате в сладководни басейни като язовири или езера, е препоръчително да поставяте водоустойчиви превръзки върху откритите рани. Това може значително да намали риска от проникване на бактерии през наранени кожни участъци.

Важно е също така да избягвате къпането във водоеми, където има изтичане на фекални води. Такива области могат да бъдат сериозен източник на бактерии и други патогени, които представляват риск за здравето.

При избор на места за къпане, давайте предимство на бързотечащите води, тъй като те обикновено имат по-ниска температура на водата.

Този фактор не само предоставя по-приятно изживяване по време на летните горещини, но и забавлява развитието на бактерии, което е често срещано в стоящите водни басейни.

Също така, следва да се отбележи, че превантивните мерки се отнасят не само до къпането, но и до общия контакт с вода и мокри почви.

Преди и след изложението на такива среди, е препоръчително редовно да миете ръцете си със сапун и топла вода. Това може да помогне за отстраняване на евентуални бактерии и намаляване на риска от зараза.

Освен това, ако сте в зони, където лептоспирозата е по-разпространена, е добре да носите подходяща защитна обувка и дрехи, когато се придвижвате във влажни или блатни среди. Това може да предпази кожата ви от пряк контакт с инфектирани повърхности.

Предпазването от лептоспироза изисква внимание към околната среда и вземането на предпазни мерки при контакт с вода и мокри почви.

Със стриктно спазване на тези съвети, можете да намалите риска от заразяване и да се насладите на активности на открито, запазвайки същевременно своето здраве.