Апендикуларен абсцес – това е доста опасно заболяване, което е с вторична природа. Същността на тази патология е, че в областта на коремната кухина се формира ограничено гнойно огнище.

Апендикуларен абсцес – същност

Причини

Основна причина за неговото възникване е остър апандисит, съпровождащ се с деструктивни изменения в апендикуларния израстък. Понякога гнойното възпаление на коремната кухина се появява и след проведена операция.

При своевременно проведена хирургична интервенция този патологичен процес е с благоприятна прогноза. В противен случай може да стане причина за септикопиемия, задкоремен флегмон, чревна непроходимост и много други опасни усложнения.

Честота, с която се среща апендикуларния абсцес е от 1 до 3%. Това заболяване е възможно да се развие при хора на всякаква възраст. Зависимост от пола не се проследява.

В редки случаи възпалителният процес в червеобразния израстък - апендикса, все още не се проявява, а в коремната кухина вече се е образувало гнойно огнище.

Обикновено това се среща при значително понижение на имунната защита, при хора в напреднала възраст, а също и при употреба на обезболяващи препарати.

Рискови фактори

Водещ рисков фактор за развитие на тази болест е остър апандисит. Най-голям е рискът при деструктивните форми на възпалителния процес – флегмонозна и гангренозна.

За възникване на гнойно огнище е възможно да способстват и късната диагностика на остър апандисит или несвоевременно проведена хирургична интервенция.

Постоперативният апендикуларен абсцес се среща по-рядко, когато гнойно възпалително огнище се формира непосредствено след премахване на червеобразния израстък.

За това могат да способстват фактори като недостатъчна санация на коремната кухина, неправилно поставен дренаж, неадекватно подбрана антибактериална терапия, висока вирулентност на възбудителите на възпалението. При понижена имунна също рискът се повишава.

За възникване на това заболяване е необходимо участие на инфекциозна флора. В преобладаващия брой случаи се открива не конкретен микроорганизъм, а бактериална асоциация. Най-често провокатори са ешерихия коли, кокова и анаеробна флора.

Апендикуларен абсцес се формира на 5-тото или 6-тото денонощие от възникване на остър апандисит. Предшества се от появата на апендикуларен инфилтрат.

Образува се първично възпалително огнище, което се ограничава от околните тъкани, поради формиране на фибринозен ексудат и възникващи впоследствие сраствания.

В редица случаи на този етап е възможно апендикуларния инфилтрат да се абсорбира от само себе си. Това се среща най-често в млада възраст при своевременно назначаване на консервативна терапия, например, на антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства.

В противен случай възпалителният процес в червеобразния израстък още повече нараства, подлага се на деструктивни изменения и към инфилтрата се присъединява инфекциозна флора. Възниква апендикуларен абсцес, характеризиращ се с гнойна възпалителна реакция.

Симптоми при апендикуларен абсцес

Обикновено развитието на това заболяване се предшества от симптоми, сигнализиращи за остър апандисит. Присъстват оплаквания от интензивна болка в корема, съпровождащи се с общ интоксикационен синдром.

На етапа на формиране на апендикуларен инфилтрат се наблюдава постепенно стихване на клиничната картина. Болковият синдром почти стихва. Телесната температура се понижава и общото състояние на болния се подобрява.

При палпация от дясната страна може да се установи плътно образувание, което е без ясни контури и съпровождащо се с лека болезненост.

При присъединяване на гнойна възпалителна реакция всички симптоми се усилват. Телесната температура рязко се повишава, появява се втрисане и главоболие. Наблюдава се ускоряване на пулса и умерено понижение на артериалното налягане.

Задължително присъства изразен болков синдром, който става още по-интензивен при движения. Палпацията на засегнатата област също е силно болезнена.

Клиничната картина се допълва и с храносмилателни нарушения, които са представени от симптоми като пристъпи на гадене и повръщане, а също и чревни разстройства.

Диагностика и лечение

Тази болест може да се заподозре още по време на преглед, снемане на анамнеза и изясняване на оплаквания. Задължително се назначават пълни кръвни изследвания, които показват признаци на възпалителен процес.

За установяване на патологичното огнище се прибягва до ултразвуково изследване и обзорна рентгенография.

При сформиран апендикуларен абсцес е необходима хирургична интервенция. Засегната област се отваря и дренира.

В постоперативния период специално се назначава антибактериалната терапия, провежда се дезинтоксикация, както и мероприятия за общо укрепване.