Стремежът да изглеждаме добре, да сме привлекателни за противоположния пол е съвсем естествено и така е било винаги.

Днес стандартите за красота се повишиха много, известни мъже и жени, актьори, политици се стараят да се поддържат в добра форма, дори и в напреднала възраст.

Обикновените хора се стремят да им подражават и да се състезават в социалните мрежи, да демонстрират красива външност, щастлив живот и успех в работата.

Някои прибягват до програми за редакция на снимки, но има и такива, които наистина се стараят да се грижат за своята външност и да прокламират здравословния начин на живот.

Спорт и хранене - защо са важни

Популярност на правилното хранене

Храненето е един от ключовите аспекти на нашия живот. Храната е източник на енергия, от постъпващите в организма вещества и витамини зависят неговите съпротивителни сили.

Много мъже и жени, разочаровани от неефективността на строгите диети и гладуването, възприемат концепцията за правилно хранене.

Предполага се ядене на разнообразни храни, пресмятане на калоричността на храните и спазване на баланс на белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Хранителен дневник с вграден калкулатор на калории на смартфон или на компютър помага не само не само за пресмятане какво е изядено, но и колко макроелементи си е набавил организма от това.

Препоръчва се хранене от 4 до 6 пъти дневно, като се прекратява консумацията на чипсове, сухари, захарни изделия, бисквити, слънчогледово олио, рафинирана захар, полуфабрикати.

На ден трябва да се пие вода, която по количество се равнява на 30 мл на килограм телесно тегло.

За предпочитане са пилешко, риба, морски дарове, зеленчуци, зърнени, пресни и сушени плодове, зърнен хляб и млечни продукти. Желателно е второто ядене да се готви на пара, да се запича или да се вари.

Подобно хранене не е стрес за организма, към него лесно може да се привикне от психологическа гледна точка.

Привържениците на този метод на хранене дори си приготвят бисквити, торти и други лакомства, като заменят захарта със стевия, а пшеничното брашно с царевично, оризово. Не се добавя краве масло.

Вредни и полезни диети

Всякакви диети са неестествено състояние, при което човек се намира под някакво напрежение. Съществува риск от развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, нарушения на обмяната на веществата.

Гладуването, монокомпонентните диети, състоящи се само от един продукт, се последват от бързо връщане на свалените килограми след прекратяване на диетата.

При наднормено тегло трябва максимално да ограничават въглехидратите.

Основната задача на такъв хранителен режим е не просто да се свалят килограми, но и да се запази мускулна маса. За тази цел са необходими постоянни кардио упражнения.

Организмът на всеки човек има свои особености, ограничения, затова преди начало на диета е необходимо да се направи консултация с диетолог, който да подбере балансирано хранене според индивидуалните особености.

Съществуват противопоказания, игнорирането на които може да се последва от сериозен удар по здравето, да се стигне до разочарования и негативни емоции.

Ограничаването на определени групи храни може да се отрази благоприятно не само на външния вид, но и на състоянието на кръвоносните съдове, системата на кръвообращението, нива на кръвна захар.

Какви емоции изпитваме при отслабване

Положителните емоции наравно с доброто физическо състояние са основната цел на отслабването.

При преобразяване човек придобива увереност в себе си, смелост при познанство и общуване с други хора. Подобряват се отношенията с роднини и близки. Когато се чувстваме щастливи и окрилени, лесно споделяме с тях оптимизма и положителните емоции.

Чувството за гордост и удовлетворение ни мотивира за по-нататъшни успехи. Приятно е да осъзнаваме, че сме си поставили цел и сме я постигнали. Иска ни се да пренесем този опит и към други сфери на живота.

Как да ни остава време за спорт

Промяната трябва да е постепенна, поетапно се започва с ограничаване на вредните храни. Не е задължително тренировките да станат веднага по 3 пъти седмично.

Достатъчно е 2 пъти да спортуваме в рамките на седмица и паралелно да ограничаваме вредните храни.