Всички знаят, че ръцете трябва да се мият преди хранене, зъбите да се мият 2 пъти дневно и ежедневно да се правят водни процедури. Но има навици, които на пръв поглед отговарят на хигиенните правила, но не носят на здравето нищо освен вреда.

Хигиенните навици, които вредят незабележимо на здравето

Има немалко суеверия, които касаят това защо не трябва да се оставят мръсни чинии в мивката. Но дори и доверяващите се на всички тези суеверия хора невинаги имат възможност и време да въведат ред в своята кухня. През нощта остатъците от храна могат толкова силно да прилепнат към повърхността на чиниите и тенджерите, че отмиването им не е от най-лесните задачи.

Най-простото решение в този случай е да се накиснат съдовете в мивката, но не е препоръчително това да се прави. Учените смятат кухненската мивка за източник на хиляди различни бактерии, превишаващи количеството патогени в тоалетната.

Там могат да се появят ешерихия коли, стафилокок, салмонела и други опасни микроорганизми, затова е по-добре съдовете да се мият веднага след хранене. А най-заетите е добре да си закупят съдомиялна машина.

Гореща вода против бактерии на ръцете

Всички знаят, че горещата вода най-добре разтваря мазнини и мръсотия, затова съдовете е най-приятно и ефективно да се мият с гореща вода. Това се отнася и за ръцете.

Някои учени смятат, че за пълно унищожаване на микробите най-голямо значение има не температурата на водата, а продължителността на процедурата.

За 5 секунди е невъзможно качествено да се измият ръцете и да се избавим от всички патогени, за сметка на това за 30 секунди е напълно реално постигането на този резултат.

Не е препоръчително честото миене на ръцете с гореща вода, тъй като този вреден навик намалява защитните функции на кожата. Отмива се водно-липидната мантия, поддържаща необходимите нива на pH.

По същата причина горещ душ не трябва да се приема няколко пъти на ден, също и с миещо средство.

Използване на електрическа сушилня за ръце

Някога този прибор за премахване на влагата от ръцете предизвика истински фурор по обществените места. Наистина, на пръв поглед, използването на електрическа сушилня е много удобно.

Освен това не е нужно да се пипа с ръце, тъй като агрегатът се пуска автоматично при поднасяне на дланите към него.

Ползата от гледна точка на спазване на правила и норми на хигиена е доста съмнителна.

Горещият въздушен поток повдига във въздуха присъстващите в стаята бактерии и микроби, които се отлагат на току що отмитите длани. Салфетките са много по-ефективни и безопасни от електрическите сушилни за ръце.

Използване на чантите за покупки много пъти

Никой не желае всеки път при ходене в магазин да харчи пари да си купува чанти, за да слага всички закупени от магазина продукти. И много от нас се опитват да пестят, като си носят използвана чанта от вкъщи.

Този навик не може да се определи като полезен, тъй като дори еднократното използване се последва от най-различни последствия.

В 99,9% от случаите на пакета се натрупват бактерии, които могат да попаднат в друга храна, плодове и зеленчуци. Особена опасност за здравето представляват чантите, в които са носени прясно месо и риба.

Затова е най-добре да се използват хартиени пакети или специални домакински чанти, които обаче всеки път трябва да се перат.

Носене на смартфон в чантата

Във всяка дамска чанта е предвиден отсек за мобилен телефон, което е много удобно за използване на устройството. На пръв поглед чантата предпазва устройството от външно въздействие и удари, но от гледна точка на хигиената това не е най-доброто решение.

Препоръчително е телефонът да се държи в джоба на дрехите, още по-добре е, ако е калъф, така по него се натрупват по-малко микроби.

Малко са тези от нас, които се замислят, че смартфонът е най-мръсното нещо на планетата, а учените отдавна са го признали за такъв.